Kemi

densitet og liter på gas

05. december 2018 af aya111 - Niveau: B-niveau

Nogle der kan hjælpe med dette spørgmål?

Antag at der er 10 mL flydende gas i lighteren og at den har en densitet på 0,58 g/mL. Hvor mange liter vil gassen fylde ved 20C og 1 atm?

og

Hvad vil trykket være i en fyldt lighter (10 mL) hvis gassen ikke var fortættet til en væske?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2018 af AngelOneOne

Hej,

Du er nødt til at vide hvilken gas der er tale om, så du kan beregne stofmængden n. Du kender massen af gassen, for du ved du har 10 mL, som vejer 0,58 g/mL og derfor har 5,8 g gas. Så kan du, når du ved hvilken gas der er tale om, beregne stofmængden:

n = massen af gassen / molvægten af gassen.

Nu kan du så bruge idealgasligningen til at beregne volumen af gassen ved 1 atm og 20 ºC:

P · V = n · T · R

P = Trykket i atm
V = Volumen i liter
n = Stofmængden i mol
T = Temperaturen i kelvin (K)
R = Idealgaskonstanten, som når du har atm som tryk = 0,0821 L·atm/mol·K

Nu isolerer du så V og indsætter de kendte og beregnede værdier:

V = \frac{n\cdot T\cdot R}{T}

For at beregne trykket af gassen i et volumen på 10 mL, hvis den ikke var komprimeret, bruger du igen idealgasligningen, men isolerer nu trykket P:

P = \frac{n\cdot T\cdot R}{V}

Husk i begge tilfælde at  omregne volumenet til liter og temperaturen til kelvin (K = x ºC + 273,15)

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: densitet og liter på gas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.