Kemi

Beregn pH i en vandig opløsning af natriumacetat

11. december 2018 af kinke123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej derude,

Jeg sidder med en opgave som jeg har lidt problemer med, som det fremgår af overskriften skal jeg beregne pH i en vandig opløsning af natriumacetat hvor jeg har fået givet koncentrationen til at være

C(CH_{3}COO^{-})=0,250 M   og pKa er givet som 4,75

Jeg har indtilvidere gjort følgende:

CH_{3}COO^{-}_{aq} +H_{2}O_{aq}\rightarrow CH_{3}COOH_{aq} +OH^{-}_{aq}

K_{b}=\frac{\left [ CH_{3}COOH \right ]\left [ OH^{-} \right ]}{\left [ CH_{3}COO^{-} \right ]}

Massebevarelsen

C(CH_{3}COOH)=\left [ CH_{3}COOH \right ]+\left [ CH_{3}COO^{-} \right ]

Ladningsbevarelse

?

Jeg skal nu samle disse liginger og finde ud af hvordan \left [ CH_{3}COOH \right ] er i forhold til \left [ OH^{-} \right ] Så jeg kan få lavet en tredjegradsliging og dermed finde løsningen for denne, og finde koncentrationen af hydroxidionen og derefter kan jeg så beregne pH.

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. december 2018 af Heptan

Ladningsbevarelse

[H+] + [Na+] = [OH-] + [CH3COO-]

Vands ionprodukt

Kw = [H+][OH-]

Nu er der 4 ligninger med 4 ubekendte, som selvfølgelig kan løses.


Svar #2
12. december 2018 af kinke123 (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Beregn pH i en vandig opløsning af natriumacetat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.