Kemi

Hjælp til at beregne gram kulstof C

10. januar 2019 af Lara45 - Niveau: B-niveau

Hej er der nogle der kan hjælpe med denne opgave?

Hvilken formel skal jeg bruge for at beregne dette. Er der en, der kan forklare det trin for trin, hvad man skal gøre for at løse sådan en type opgave

Beregn, hvor mange gram kulstof (C) der forbruges, når 5 gram Na2SO4 reagerer efter følgende afstemte reaktion: Na2SO4 + 2 C → Na2S + 2 CO2

Jeg ved ikke hvad facit er, men valgmulighederne er: 

0,844 g

17,11 g 

0,211 g

1,69 g

0,038 g

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2019 af mathon

                           \small \begin{array}{|c|c|c|} &\mathbf{Na_2SO_4}&\mathbf{C}\\ \hline \textup{masse}/g&5&\mathbf{{\color{Red} 0.846}}\\ \hline \textup{molmasse}/\tfrac{g}{mol}&142.04&12.011\\ \hline \textup{antal mol}&0.0352&0.0704\\ \hline \textup{koefficienter}&1&2\\ \hline \end{array}


Svar #2
10. januar 2019 af Lara45

#1 Okay tak, men jeg forstår ikke hvordan du kommer frem til de forskellige tal. Det eneste jeg forstår er massen på 5 g og molarmassen på 12,011. 

Kan du forklare evt vha. formel, hvordan du er kommet frem til de tal og hvilken formel man skal bruge til at beregne gram kulstof? 

På forhåndt tak


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. januar 2019 af mathon

Når du går nedad i tabellen divideres der.

Når du går opad i tabellen multipliceres der.


Svar #4
10. januar 2019 af Lara45

#3 Men hvor har du fået tallene fra, eller hvordan har du beregnet dem?

Masse 0,846 

Molarmassen for Na2SO4

Antal mol 0,0352 og 0,0704

Koefficienter 1 og 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2019 af mathon

molmasser slår du op.

Udgangspunkt 5 g Na2SO4

                         \small \small \small \begin{array}{|c|c|c|c|} &\mathbf{Na_2SO_4}&\mathbf{C}\\ \hline \textup{masse}/g&\mathbf{{\color{Blue} 5}}&\mathbf{{\color{Red} 0.846}}&\textup{udgangspunkt og beregning}\\ \hline \textup{molmasse}/\tfrac{g}{mol}&142.04&12.011&\textup{opslag}\\ \hline \textup{antal mol}&0.0352&0.0704&\textup{beregning}\\ \hline \textup{koefficienter}&1&2&\textup{afl\ae st fra reaktionen}\\ \hline \end{array}


Svar #6
10. januar 2019 af Lara45

Kan du forklare hvordan du er kommet frem til 0,846?

Og hvordan slårt du 142,04 op, altså molarmassen for Na2SO4


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. januar 2019 af mathon

opslag  https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_sulfate

kemisk basisviden:
                                     \small n=\frac{m}{M}

                                     \small m=n\cdot M


Svar #8
10. januar 2019 af Lara45

Slår du molarmassen op for Na i det periodiske system, men hvad med SO?

Jeg ved godt det er basic, men jeg bliver nødt til at forstå det. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2019 af mathon

I det Periodiske System kna du kun slå grundstofferne op og ikke SO.

men
                \small M_{Na_2SO_4}=SU\! M\left ( \{2,1,4\}*\{22.990,32.065,15.999\} \right )\tfrac{g}{mol}=142.041\; \tfrac{g}{mol}
som i
                https://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_sulfate


Skriv et svar til: Hjælp til at beregne gram kulstof C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.