Kemi

Endoterm/exoterm? Hvad gør jeg forkert?

19. januar 2019 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg er i gang med følgende opgave. Jeg har beregnet bindingsenthalpierne, men jeg får ikke det samme svar som facit..

Derudover: Hvordan kan det være, at O2 bare skal beregnes som én enkelt O=O binding, mens fx H2O skal beregnes som 2*(O-H). Det giver ingen mening for mig. 

Jeg får i denne opgave følgende som facit: delta H = -4708, hvilket dermed gør, at reaktionen må være exoterm.

I facit fås delta H = 2720, hvilket dermed gør reaktionen endoterm ..

Jeg har gjort som følgende:

1. Beregnet bindingsenthalpier for reaktanter

6*(C-O)=2148

12*(O-H)=5556

2. Beregnet bindingsenthalpier for produkter

C_6H_1_2O_6=9442

6*(O=O)=2970

3. Trukket summen af alle produkter fra summen af alle reaktanter:

\Delta H=(2148+556)-(9442+2970)=-4018

Jeg kan desværre ikke se, hvad jeg gør galt. Jeg undrer mig lidt over, om jeg måske har lavet en fejl i kun at gange med 6 og ikke 12 i følgende

6 CO_2 =12*(C-O)

Jeg håber, at der er en, der kan hjælpe mig lidt her .. Tak og god aften!


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

6 CO2 (= 12 C-O bindinger): 12 * 350 = 4200

6 H2O (= 12 H-O bindinger): 12 * 460 = 5520

C6H12O6 (= 5 C-C, 7 C-H, 7 C-O, 5 H-O): 5*350 + 7*410 + 7*350 + 5*460 = 9370

6 O2 (= 6 O=O bindinger): 6*498 = 2988

ΔH = H(produkter) - H(reaktanter)

ΔH = 9370 + 2988 - (4200 + 5520) = 2638

Jeg har brugt værdier fra denne tabel: https://d2vlcm61l7u1fs.cloudfront.net/media%2F923%2F923345b9-d500-443d-8fba-418e78c4b22d%2FphprMhu73.png


Svar #2
19. januar 2019 af Egofaciens (Slettet)

Men, er grunden til at man så siger, at der skal være 12 C-O bindinger, men ikke fx 12 O=O bindinger, fordi der er 6 dobbeltbindinger af O?

Jeg håber virkelig, at du forstår hvad jeg mener, fordi ellers giver det ikke mening for mig. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg tror vist lige jeg må rette migselv.

6 CO2 (= 12 C=O bindinger): 12 * 732 = 8784

ΔH = 9370 + 2988 - (8784 + 5520) = -1946

Nå, det passede næsten med facit før, men det er altså dobbeltbindinger der er imellem C og O'erne i et CO2-molekyle. Det kan måske være at der er fejl i facitlisten?

For at svare på dit spørgsmål:

I ét O2-molekyle er der én O=O binding. Så i 6 O2-molekyler er der ialt 6 O=O bindinger.

I ét CO2-molekyle er der to C=O bindinger. Så i 6 CO2-molekyler er der ialt 12 C=O bindinger.


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Rettelse igen.

ΔH = ∑bindingsenergi,reaktanter - ∑bindingsenergi, produkter

ΔH = 8784 + 5520 - (9370 + 2988) = 1946

Jeg kan også se at nogle tabeller bruger værdier omkring 800 for C=O bindingen i CO2, og så begynder resultatet at nærme sig facit. Du skal selvfølgelig indsætter de værdier der står i din tabel.


Skriv et svar til: Endoterm/exoterm? Hvad gør jeg forkert?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.