Kemi

Hjælp til beregning af [H3O+], pH og volumen - syre/base

01. april 2019 af helenecnielsen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har siddet med en opgave i noget tid, som jeg ikke kan finde ud af.. 

Jeg skal beregne [H3O+], pH og volumen ud fra disse oplysninger: 


Syre      V(s)      C(s)      Base        V(b)      C(b)       [H3O+] i blandingen          pH
HCl       10 mL    0,1M    NaOH      10 mL   0,1M                                                
HCl        5 mL     0,1M    NaOH      15 mL   0,1M
H2SO4 10 mL    0,1M    NaOH       0,1M                                                             7
HCl       10 mL    0,1M    Ba(OH)2  5 mL     0,1M
HCl        30 mL   0,1M    NaOH      10 mL   0,1M
 

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvordan jeg regner [H3O+] i blandingen ud. Er der en venlig sjæl, som kan forklare mig det? 

Jeg tror jeg ved hvordan jeg regner pH ud. Kan det passe at den er 1,3 ved den aller første? Jeg har regnet det ud således: 

HCl: 
0,10M * 0,010L = 0,001mol
NaOH: 
0,10M * 0,010L = 0,001mol 

Volumen er 0,010L + 0,010L = 0,020L 
0,0010mol / 0,020L = 0,50M 

pH = -log0,50= 1,3


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. april 2019 af janhaa

Syre      V(s)      C(s)      Base        V(b)      C(b)       [H3O+] i blandingen          pH
a)HCl       10 mL    0,1M    NaOH      10 mL   0,1M                                                
b)HCl        5 mL     0,1M    NaOH      15 mL   0,1M

a) n(H^+) = n(OH^-) = 10^-7 M => pH = 7

b) excess of OH^ = (1,5-0,5)/20 M = 0,05 M

pOH = 1,3 => pH = 12,7


Svar #2
02. april 2019 af helenecnielsen (Slettet)

#1 Tak fordi du tog dig tid til at svare, men er det muligt at du også kan uddybe dit svar? Jeg er stadig i tvivl om, hvordan jeg skal regne det ud ..

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. april 2019 af mathon

...du skal beherske:

              \small \small \small \small \begin{array}{lll} \textup{ved 25}\degree C\textup{:}\\ pH=-\log(\left [ H_3O^+ \right ]/M)&&\textup{st\ae rk syre}\\\\ pOH=-\log(\left [ OH^- \right ]/M)&&\textup{st\ae rk base}\\\\pH=14-pOH \\\\V_{syre}\cdot c_{syre}=k\cdot V_{base}\cdot c_{base}&&\textup{k er reaktionsforholdet}\\\\ c=\tfrac{\textup{antal mol}}{\textup{volumen i liter}}\\\\ \textup{pH i neutralt vand:}&&pH=7\\\\ \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH} \end{array}


Skriv et svar til: Hjælp til beregning af [H3O+], pH og volumen - syre/base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.