Matematik

Toppunkt i maksimum og toppunkt i minimum - parabler

01. september 2019 af mariestuart - Niveau: 9. klasse

Hej SP!

Er der nogle der kan vise mig et toppunkt i maksimum og et i minimum. Jeg skal bare lige være sikker på, at jeg har forstået det. 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{lllll} y=ax^2+bx+c\quad a\neq0\\ &\textup{hvis }a>0\textup{ har parablen minimum i toppunktet}\\\\ &\textup{hvis }a<0\textup{ har parablen maximum i toppunktet} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2019 af ringstedLC

Toppunktet på en "glad" parabel er minimum.

Toppunktet på en "sur" parabel er maksimum.

Toppunktet er altså ikke altid det "øverste" punkt på parablen, men det er altid det punkt, hvor den vender.


Svar #3
01. september 2019 af mariestuart

Så g har maksimum i toppunktet - og f har minimum i toppunktet? 

Vedhæftet fil:sp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. september 2019 af ringstedLC

Nej, - og ja. En "glad" parabel vender grenene opad.


Svar #5
01. september 2019 af mariestuart

Så begge parabler har maksimum i toppunktet, fordi de er glade? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. september 2019 af Dennis329324 (Slettet)

De der parabler har et "globalt" minimum. Da parablen er glad. Hvis parablen er sur, negativ a-værdi, så vender grenene ned af og du vil have et globalt maksimum (skal så siges, at dette er gældende ved andengradspolynomiet). 


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. september 2019 af ringstedLC

#7: 

Maksimum = ymaks.

Minimum = ymin.


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. september 2019 af Dennis329324 (Slettet)

Ca. sådan her kunne de se ud ) 

Vedhæftet fil:2.gradspolynom SP.png

Svar #9
01. september 2019 af mariestuart

Oh, okay! Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Toppunkt i maksimum og toppunkt i minimum - parabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.