Matematik

Eksponentielle sammenhænge

24. oktober 2019 af Monacj (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har vedhægtet en opgave, som Jeg rigtig gerne vil låde lide hjælp til. 

Vedhæftet fil: Udklip matematik.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2019 af PeterValberg

Jeg indsætter lige dit billede, det gør det nemmere at hjælpe

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. oktober 2019 af PeterValberg

Jeg tror, du kan finde svar på denne videoliste < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. oktober 2019 af PeterValberg

a)

2,6 (mia. kr.) er startværdien, altså størrelsen i 2002
1,10 er fremskrivningsfaktoren, hvilket i dette tilfælde "afslører", at internethandlen
iflg. modellen er steget med 10% om året i årene efter 2002

b)

Løs ligningen    2,6·1,10x = 3,4
Resultatet for x er antal år efter 2002, hvor handlen overstiger/oversteg 3,4 mia. kr.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2019 af PeterValberg

c)

Bestem størrelsen af handlen i hhv. 2008 (6 år efter 2002) og 2010 (8 år efter 2002)
ved hjælp af modellen og sammenlign de forventede (beregnede) resultater med de observerede.

Du vil sikkert finde ud af, at det observerede og det beregnede stemmer rimeligt overens for 2008,
men at den forventede størrelse i 2010 er lavere end den observerede, hvortil du kan kommentere
noget med at internethandlen er steget mere end forventet i.flg. modellen... noget i den stil
 

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
24. oktober 2019 af Monacj (Slettet)

Hej Peter.

Når Jeg regner stykket i svar b ud, giver det ifølge min pc 2,6 og ikke de 3,4 som du skriver ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. oktober 2019 af Mathias7878

#5

b) Du har

 3.4 = 2.6\cdot 1.10^x

hvor du kan dividere med 2.6 på begge sider

  \frac{3.4}{2.6} = 1.10^x

og ved at anvende logaritmen kan du 'hive' x ned, dvs

  log(\frac{3.4}{2.6}) = x\cdot log(1.10)

og hvis du dividerer med log(1.10) får du så

 x = \frac{log(\frac{3.4}{2.6})}{log(1.10)} \approx 2.81464

- - -

 

 


Skriv et svar til: Eksponentielle sammenhænge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.