Matematik

Sammensatte funktioner

03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Håber nogen kan hjælpe

Har vedhæftet opgaven

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. november 2019 af ringstedLC

a) 

\begin{align*} f(g(x)) &= \sqrt{g(x)}\;,\;g(x)=x^4+12x+9 \\ f'(g(x))\cdot g'(x) &= \left (\sqrt{g(x)}\right )'\cdot \left (g(x)\right )'= \;? \\ f'(0) &= \;? \end{align*}


Svar #2
03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet)

Jeg tænkte 

f(x) = √x

g(x) = x4+12x+9

f'(g(x)) = 1/2√x4+12x+9 * 4x + 12 

f'(0) = 1/2√04+12*0+9 * (4*0 +12) = 2  

Er det korrekt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. november 2019 af ringstedLC

Næsten, (x4)' = 4x3, og så skriver du lige √(x4+12x+9) næste gang, men OK resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2019 af Brusebad (Slettet)

Nej du differentirerer ikke korrekt. Du har

g'(x) = 4x3 + 12 (du mangler 3-tallet)

f'(x) = 1/2 ( 1 / √(x) ) 


Svar #5
03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet)

f'(g(x)) = 1/2√(x4+12x+9) * (4x3 + 12)

f'(0) = 1/2√(04+12*0+9) * (4*03 +12) = 2

Sådan?


Svar #6
03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet)

Hvad forklarer egentlig resultatet så for grafen f?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2019 af Brusebad (Slettet)

#5

f'(g(x)) = 1/2√(x4+12x+9) * (4x3 + 12)

f'(0) = 1/2√(04+12*0+9) * (4*03 +12) = 2

Sådan?

Nej, du skal stadig bruge udtrykket for f' som jeg skrev i #4. Derudover, så er notationen også dårlig. Du har sat f(x) = √x og g(x) = x4 + 12x + 9, så nu leder du ikke længere efter f'(0), men (f  º g)'(0)..


Svar #8
03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet)

Hov..

f'(0) = 1 / 2√(04+12*0+9) = 1/6

Hvad forklarer egentlig resultatet så for grafen f?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. november 2019 af Brusebad (Slettet)

Hmmm.. okay. Det er ikke helt rigtigt. Det virker til at dobbeltbetydningen af f forvirre her.  Det udtryk jeg skrev op for f' var under forudsætning af at f var f(x) = √x. Det ville nok være mere tydeligt hvis vi lod f være som i opgaven og satte

\begin{align*} & h(x) = \sqrt{x}\\ & g(x) = x^4 + 12x + 9 \end{align*}

Du har nu at f(x) = h(g(x)) og kan bruge at f'(x) = h' ( g(x) ) * g'(x) med

\begin{align*} & h'(x) = \frac{1}{2\sqrt{x}}\\ & g'(x) = 4x^3 + 12 \end{align*}

Dvs. du skal regne f ' (0) = h' ( g(0) ) * g'(0) = ....


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. november 2019 af ringstedLC

#8

Hvad forklarer egentlig resultatet så for grafen f?

f ' af en x-værdi er hældningen på funktionen ved denne.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. november 2019 af Brusebad (Slettet)

Ahh okay.. Det er fordi din notation er lidt forvirrende. Når du skrevet 1/2√(...) har jeg læst det som (1/2) * ( √(...) ).. Pånær det med den manglende exponent (3-tallet) i g' og og den dårlige notation omkring f, så ser det ud til at være rigtigt.

f'(0) siger noget om grafen er voksende eller aftagende.


Svar #12
03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet)

f ' af en x-værdi er hældningen på funktionen "ved denne" 

Hvad menes der med "ved denne" ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. november 2019 af ringstedLC

... ved denne x-værdi.


Svar #14
03. november 2019 af MARIOO123 (Slettet)

Er grafen så også voksende idet resultatet er positivt?


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. november 2019 af ringstedLC

Tegn grafen, det viser bedre, hvordan funktionen forløber.


Skriv et svar til: Sammensatte funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.