Biologi

temperaturregulering hos dyr

12. januar 2020 af nutellaelsker - Niveau: B-niveau

Nogen der kan forklare mig følgende da jeg ikke forstår det  "Dyrenes varmeafgivelse er proportional med deres ydre overflade. Små dyr vil have en foroldsvis større overflade pr. gram end store dyr. De små dyr vil derfor alt andet lige have en større varmeafgivelse pr. gram end de større dyr"


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. januar 2020 af ringstedLC

Hver cm2 hud/skind afgiver varme. Hvis du tænker dig et kuglerundt dyr, så er forholdet mellem overfladen og volumet (svarer til massen):

\begin{align*} \frac{O}{V} &= \frac{4\pi r^2}{\frac{4}{3}\pi r^3}=\frac{3}{r} \end{align*}

hvilket vil sige, at et mindre dyr (lille r) har et større forhold, altså større overflade/volumen end et større dyr.

Derfor skal fugle, mus og andre smådyr spise meget mere pr. gram kropsvægt for at opretholde legemstemperaturen end de større dyr.


Skriv et svar til: temperaturregulering hos dyr

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.