Kemi

Beregning af ikke-kompleksbundet stof

16. januar 2020 af resonans (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Ethylendiamin (EN) er en bidentat ligand. Samtidigt er EN en divalent syre. I det følgende kaldes den protonerede udgave af EN for H2EN, og den deprotonerede form kaldes derfor EN2-. De to pKa værdier for EN er 7,31 og 10,18. 

I en opløsning indeholdende Co2+vil H2EN fungere som en bidentat ligand. 

Kompleksdannelseskonstanten for [Co(H2EN)3]2+er  og ligevægten er forskudt næsten fuldstændigt til højre. 

b) I en meget sur opløsning, pH 1, som indeholder 1 M H2EN bliver Co2+tilsat til en total koncentration på 0,001 M. Beregn koncentrationen af ikke-kompleksbundet Co2+

____________

Jeg er kommet frem til denne ligning og skal egentlig 'bare' isolere x.. men er gået helt i stå

K=\frac{[Co(H_2 EN)_3 ]^{2+}}{[Co^{2+}]*[H_2EN]^{3}]} \Leftrightarrow

1,3*10^{10} M^{-3}= \frac{x}{(0,001-x)*(1-3x)^3}


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2020 af Soeffi

#0. Du har skrevet den forkert op: x er [Co2+]. Det giver ligningen:

1,3\cdot 10^{10} M^{-3}= \frac{0,001M-x}{x\cdot (1M-3\cdot (0,001M-x))^3}

Her benyttes tilnærmelsen x ≈ 0, der fører til:

1,3\cdot 10^{10} M^{-3}= \frac{0,001M}{x\cdot (1M-3\cdot 0,001M)^3}\Rightarrow

x=\frac{0,001M}{1,3\cdot 10^{10} M^{-3}\cdot 0.991M^3}=7,76\cdot 10^{-14}M

Det, som forvirrer dig, er formodentlig, at "[...]" både kan betyde koncentration og kompleksbinding, så du læser [Co2+] som kompleksbundet Co2+ og ikke som koncentrationen af Co2+.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. januar 2020 af Soeffi

#1 Mere korrekt:...Her benyttes tilnærmelsen x << 0,001 M, der fører til:...

Skriv et svar til: Beregning af ikke-kompleksbundet stof

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.