Kemi

pH beregning og opløselighedsproduktet

14. februar 2020 af erty932 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Myresyre (HCOOH) er i vandig opløsning en svag monoprot syre med syrestyrkekonstaten pKA=3,75. 

a) Beregn pH for to vandige opløsninger af HCOOH, der her de formelle koncentrationer cA=0,100 M og cA=0,0010 M. 

0,02500 L af en HCOOH(aq) opløsning titreres med en 0,0750 M NaOH(aq) opløsning. Ved ækvivalenspunket er der forbrugt 0,06465 L af NaOH(aq) opløsningen. 

b) Beregn den molære koncentration af HCOOH(aq) opløsningen. 

c) Beregn pH i ækvivalenspunktet

Mineralet Dolomit, MgCa(CO3)2(s), er tungtopløseligt i vand. Ved 18 C er opløselighedsproduktet for dolomit Ksp=3,63*10 M

d) Opskriv udtrykket for opløselighedsproduktet og beregn opløseligheden af dolomit ved 18 C udtrykt i g*L 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2020 af mathon

                \small \begin{array}{lllll}\mathbf{a})&\textup{pH} =\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )\\\\&\begin{array}{lll}&\textup{pH}=\frac{1}{2}\cdot (3.75-\log(0.100))\\\\&\textup{pH}=\frac{1}{2}\cdot (3.75-\log(0.0010))\end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2020 af mathon

                \small \small \begin{array}{lllll}\mathbf{b)}&\textup{\ae kvivalente antal mol:}&\left ( 0.025\; L \right )\cdot c_{HCOOH}=\left ( 0.06465\; L \right )\cdot \left (0.0750\; M \right )\\\\&&c_{HCOOH}=\frac{0.06465}{0.025}\cdot \left (0.0750\; M \right ) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2020 af mathon

Den færdigtitrerede opløsning er:
                                                          0.08965 L indeholdende 0.004849 mol COONa

                \small \begin{array}{lllll}\mathbf{c)}&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 3.75+\log\left ( \frac{0.004849}{0.08965} \right ) \right )\\ \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2020 af mathon

Ksp = 3,63*10 M  ???


Svar #5
14. februar 2020 af erty932 (Slettet)

Hvordan er du kommet frem til det? Og taaak! for hjælpen med det andet -  var rigtig usikker 


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. februar 2020 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}&\left [ Mg^{2+} \right ]\cdot \left [ Ca^{2+} \right ]\cdot \left [C{O_3}^{2-} \right ]^2=3.46\cdot 10^{-17}\; M^4\\\textup{kaldes den mol\ae re}\\\textup{opl\o sning af }MgCa(C{O_3})_2\\\textup{ved 18}\degree\textup{C for }s\textup{ haves:}\\&s\cdot s\cdot (2s)^2=3.46\cdot 10^{-17}\; M^4\\\\&4s^4=3.46\cdot 10^{-17}\; M^4\\\\&s=\sqrt[4]{\frac{3.46\cdot 10^{-17}\; M^4}{4}}=5.4232\cdot 10^{-5}\; M\\\textup{omregnet til }\frac{g}{L} \\\\&s=\left ( 5.4232\cdot 10^{-5}\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left (184.399 \; \frac{g}{mol} \right )=0.01\; \frac{g}{L} \end{array}


Skriv et svar til: pH beregning og opløselighedsproduktet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.