Fysik

Hastighed bold kastes

28. februar 2020 af anna003 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Søger hjælp til denne opgave :) 

En bold kastes lodret op i luften. Dens begyndelseshastighed er v= 12 m/s. Da bolden bevæger sig i tygndefeltet har den hele tiden en nedrette acceleration af størrelsen 9,82 m/s2

a. Hvor højt når bolden op? 

b. Hvor lang tid går der før den rammer jorden igen.

Håber i kan hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2020 af peter lind

a) brug energibevarelse. Kinetisk energi + potentie energi er konstant

b) brug formlen for det frie fald på nedturen og gang den med 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2020 af Eksperimentalfysikeren

b) Man kan benytte, at Δv = g*t, og heraf finde t.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. februar 2020 af Soeffi

#0.

a) Man har formlerne for strækning og fart ved konstant acceleration:

s(t) = 0,5·g·t2 + v0·t + s0 

v(t) = g·t + v0

Man sætter lodret til at være positiv retning. Dette gør, at v0 = +12 m/s og a = -9,82 m/s2. Man antager endvidere, at det punkt, hvor bolden slippes (s0) er i højde med jordens overflade, og man sætter denne til 0. Dette vil sige, at s0 = 0. Dette giver tilsammen:

s(t) = (-4,91 m/s2)·t2 + (12 m/s)·t

v(t) = (-9,82 m/s2)·t + 12 m/s

Man kalder det tidspunkt, hvor bolden når sit højeste punkt for tmax. Man skal finde s(tmax). Man finder tmax ved hjælp af fartformlen. Man ved, at v(tmax) = 0 fordi bolden vender, og dermed har man: 

0 = (-9,82 m/s2)·tmax + 12 m/s ⇒ tmax = (12/9,82) s = 1,222 s. Dette giver:

Højden = s(tmax) = (-4,91 m/s2)·(1,222 s)2 + (12 m/s)·(1,222 s) = 7,33 m

b) Den tid som bolden er i luften er 2·tmax = 2·1,222 s = 2,44 s

Det kan også beregnes ved at sige, at man skal finde det tidspunkt, hvor s(t) = 0:

0 = (-4,91 m/s2)·t2 + (12 m/s)·t ⇒ t = 2,44 s

Alternativt: Antag at bolden slippes i en højde af 2 m. Sæt igen jordoverfladen til nulpunkt for højden s. Positiv retning er stadig opad. Nu får man: 

a) s(t) = (-4,91 m/s2)·t2 + (12 m/s)·t + 2 m og v(t) = (-9,82 m/s2)·t + 12 m/s

tmax er stadig den samme, dvs s(tmax) = (-4,91 m/s2)·(1,222 s)2 + (12 m/s)·(1,222 s) + 2 m = 9,33 m

b) Man skal beregne tidspunktet, hvor s(t) = 0. Man får:

0 = (-4,91 m/s2)·t2 + (12 m/s)·t + 2 m ⇒ t = 2,60 s


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2021 af BestBoj

en nedrette acceleration

nedadrettet


Skriv et svar til: Hastighed bold kastes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.