Kemi

Kan man selv kombinere orbitalerne så længe man udfylder alle pladserne inden man går videre til den næste?

27. august 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Kan man kombinere orbitaler som man har lyst til? Feks hvis et stof har 10  elektroner, kan man så sige at man gerne vil have 1s orbital+2 s orbital+3 sorbital(forbrugt 6 elektroner)+1s+1s orbital(så er der forbrugt 10 elektroner). Eller skal man siger 1sorbital+1sorbital+tre 2p orbitaler(forbrugt 10 elektroner her også)?

Hvilken er den rigtige metode. Håber nogen kan hjælpe 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2020 af mathon

Man kan selvfølgelig ikke kombinere orbitalerne som man har lyst til.

Fra stof nr. 1 til stof nr. 20
opfyldes
                     \small \begin{array}{lllll} 1s \textup{ dern\ae st }1p\\\\ 2s \textup{ dern\ae st }2p\\\\ 3s\textup{ til }3p^2 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. august 2020 af mathon

Fra og med stof nr. 21 begynder et indre supplement af d-orbitalen, hvorfor forholdene bliver mere komplicerede.


Svar #3
27. august 2020 af Amalie1234324

Men hvis jeg feks har lithium som har 3 elektroner. Så skal man bruge 1s orbital, og så er der en tilbage. Så skal man vel ikke bruge 1 p orbital? Skal man det? Skal man så lave en 1p orbital for den sidste elektron eller en til s orbital. Jeg troede man skulle lave 1 mere s orbital for den sidste elektron for Lithium.?

Ej, jeg er meget forvirret.

Så man udfylder først 1 s orbital med to elektroner for lithium, og dernæst 1porbital for den sidste elektron, fordi 1porbital også har plads til 2 elektroner. Og så når man har Be=4 elektroner, så har man forbrugt 1 s orbital og en p orbital. Og når man så går videre til Bor, som har 5 elektroner, så laver man en 2s orbital, hvor vi så har plads til to elektroner mere. Så for bor har vi forbrugt 1s orbital+1p orbital+2sobital.???


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. august 2020 af mathon

           \small \begin{array}{lllll} _3Li\textup{ }1s^2\textup{ }2s^1 \end{array}            1. niveu har ingen p-orbital.


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2020 af mathon

korrektion:

Man kan selvfølgelig ikke kombinere orbitalerne som man har lyst til.

Fra stof nr. 1 til stof nr. 20
opfyldes
                     \small \small \small \small \small \begin{array}{lllll} 1s \\\\ 2s \textup{ dern\ae st }2p\\\\ 3s\textup{ dern\ae st }3p\\\\ \textup{op til }4s^2 \end{array}


Svar #6
27. august 2020 af Amalie1234324

Så for He=1 s orbital, lithium= 1s orbital+1s orbital, Be=1s orbital+1s orbital, og

Be(5 elektroner)=1p+1p+1p, så er der plads til 6 elektroner. Så der er 3 p orbitaler med plads i alt til 6 elektroner i 2p-skallen?


Svar #7
27. august 2020 af Amalie1234324

Er 4s^2 maks?--> er det der hvor det bliver mere kompliceret?


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. august 2020 af mathon

                       \small \begin{array}{lllll} _2He\textup{ }2s^2\\\\ _3Li\textup{ }1s^2\textup{ }2s^1\\\\ _5B\textup{ }1s^2\textup{ }2s^2\textup{ }2p^1 \end{array}


Svar #9
27. august 2020 af Amalie1234324

Har 2p ikke nok til kun 2 elektroner=Så det svarer til at sige 1s+2s+2p= 6 elektroner i alt, hvilket passer med at p orbitaler kan rumme 6 elektroner  i alt?

Hvordan kan hvert orbital rumme maks 2 elektroner, når der siges ii teorien, at p skallen kan rumme op til 6 elektroner?


Brugbart svar (1)

Svar #10
27. august 2020 af mathon

                      \small \small \begin{array}{lllll} _{20}Ca\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }4s^2\\\\ _{21}Sc\textup{ }\left [ Ar \right ]\textup{ }3d^1\textup{ }4s^2 \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #11
28. august 2020 af gerthansen

nu kender jeg ikke det helt korrekte kemiske svar til hvorfor p-skallen netop kan rumme 6-elektroner. men p-skallen kan jo deles op i p_y, p_x og p_z orbitaler, som hver kan have en elektron med spin op, og spin ned, og dermed et elektron par. går du videre til d-orbitalerne, kan du have 5 elektron par, altså 10 elektroner.


Svar #12
28. august 2020 af Amalie1234324

#5

korrektion:

Man kan selvfølgelig ikke kombinere orbitalerne som man har lyst til.

Fra stof nr. 1 til stof nr. 20
opfyldes
                     \small \small \small \small \small \begin{array}{lllll} 1s \\\\ 2s \textup{ dern\ae st }2p\\\\ 3s\textup{ dern\ae st }3p\\\\ \textup{op til }4s^2 \end{array}

Hvad kommer efter 3p? 

Kan jeg få elektronkonfigurationene op til 4s2. Altså hvad hedder de andre betegnelser op til 4s2

Og hvornår bruger man så d-orbitalen eller er det her, hvor det bliver lidt mere kompliceret?


Svar #13
28. august 2020 af Amalie1234324

hvornår bruger man 3d. Hvorfor brugte vi ikke denne?(se vedhæftet)


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. august 2020 af mathon

4s besættes, inden en "indre" opfyldning af 3d påbegyndes.


Svar #15
29. august 2020 af Amalie1234324

Kan du komme med et eksempel, hvor man skal besætte d skallen? Fylder man 4s før 3d fordi 4s har mindre energinniveau end 3d. Og det er ngoet med en regel, at man besætter de skaller med laveste energi først???


Svar #16
29. august 2020 af Amalie1234324

Jeg har fundet ud af det tak!! Mathon :) Har aldrig kunnet forstå orbitaler.


Skriv et svar til: Kan man selv kombinere orbitalerne så længe man udfylder alle pladserne inden man går videre til den næste?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.