Matematik

Problemer med opstilling af ligning

22. september 2020 af Tib3riass - Niveau: C-niveau

Jeg har virkelig problemer med at opstille følgende ligning.

Forholdsregning er ikke min stærke side, så håber virkelig, at der er en venlig sjæl derude som kan hjælpe.

Opgaven lyder således:

Michael og hans datter Rosa vejer tilsammen 200 kg.

Michael vejer 3 gange så meget som datteren.

Opstil en ligning der kan beregne Michaels og datterens vægt.

(Tip! - Sæt datterens vægt til x kg)

På forhånd tak

Den fortvivlede 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2020 af peter lind

kald datterens vægt for x og Michael fo y. Så gælder x+y = 200 og y = 3x Isoler y i den første ligning og sæt resultatet ind i den anden ligning


Svar #2
22. september 2020 af Tib3riass

Så ligningen skal se sådan her ud:

y=3x*(200-y)

Synes ikke det virker rigtigt, hvad gør jeg forkert?


Svar #3
22. september 2020 af Tib3riass

Er det muligt, at du kan tage den trinvis, for har virkelig svært ved at se, hvad jeg gør forkert?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2020 af peter lind

Det er y = 200-x du skal sætte ind


Svar #5
22. september 2020 af Tib3riass

Hej Peter, tak for din tilbagemelding.

Det er også lige lykkedes mig at finde ud.

Men når jeg sætter det ind i ligningen, får jeg det til at se sådan her ud:

y=3x*(200-x)

Hvordan skal jeg kunne beregne Michael og datterens vægt ud fra det stykke?


Svar #6
22. september 2020 af Tib3riass

Hej Peter

Jeg er kommet frem til, at det vil være mere logisk hvis stykket så således ud:

Michael(x) + Datter(x) = 200 kg

Og at Micahel vejer 3 gange så meget som datteren.

Det kan jeg skrive sådan her:

3 · x + x = 200   

Derefter lægger jeg x'erne sammen:

4 · x = 200

Så isolerer jeg x:

x = 200/4

x = 50

Dvs. at datterens vægt er 50 kg, og Michaels vægt er 150 kg.

Er det korrekt?

Mit problem er her, at jeg gerne ville have haft, at Michael skulle være y.

Hvordan kan jeg lave stykket så Michael er angivet med y?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. september 2020 af peter lind

#5  Hvis du sætter y = 200 -x ind i den anden ligning fåår du 200-x =  3x

#6 Far og datter er ikke lige tunge så dit udgangspunkt er forkert


Svar #8
22. september 2020 af Tib3riass

Ok, tak for dine svar, de har været til stor hjælp.

Du må have en god aften, Peter.


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. september 2020 af ringstedLC

#0

Michael og hans datter Rosa vejer tilsammen 200 kg.

Michael vejer 3 gange så meget som datteren.

Opstil en ligning der kan beregne Michaels og datterens vægt.

(Tip! - Sæt datterens vægt til x kg)

Med kun en ligning:

\begin{align*} V_{\text{Michael}}+V_{\text{Rosa}} &= 200\;,\;V_{\text{Michael}}=3\cdot V_{\text{Rosa}} \\ 3\cdot V_{\text{Rosa}}+V_{\text{Rosa}} &= 200 \\ 3x+x &= 200 \\ x &= V_{\text{Rosa}}=\;? \\ 3x &= V_{\text{Michael}}=\;? \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. september 2020 af mathon

oversigt:

                                \small \begin{array}{l|c|c|c} &\textbf{Michael}&\textbf{datter}&\textbf{tilsammen}\\\hline \textbf{v\ae gt}&3x&x&3x+x=200 \end{array}


Svar #11
23. september 2020 af Tib3riass

Tak for jeres tilbagemeldinger ringstedLC og mathon, de er værdsat.

Jeg ønsker jer begge en god aften!

Skriv et svar til: Problemer med opstilling af ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.