Kemi

forklar forventede positiv og negativ ladning

13. januar 2021 af stxoxo - Niveau: B-niveau

Hejsa, er mega meget i tvivl om dette spørgsmål i min aflevering til i morgen :( 

Forklar hvor i molekylet (dichlorethansyre, C2H2Cl2O2) der forventes at være henholdsvis positiv eller negativ ladning. 

Tror ikke helt jeg har forstået elektronegativitet og hvordan det fungerer i molekyler..


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. januar 2021 af mathon

Ved indførelse af elektronegative substituenter vil syrestyrken forøges, idet substituenterne vil fremkalde en forskydning af elektronerne bort fra fra carboxylgruppen og derved lette fraspaltningen af protonen.
Virkningen af af en elektronegativ substituent ses tydeligt af styrkeeksponenterne for følgende
substituerede ethansyrer:

\small \begin{array}{lcccc} &\underset{\textup{fluorethansyre}}{CH_2F-COOH}&\underset{\textup{chlorethansyre}}{CH_2Cl-COOH}&\underset{\textup{bromethansyre}}{CH_2Br-COOH}&\underset{\textup{iodethansyre}}{CH_2I-COOH}\\ pK_s&2.57&2.86&2.88&3.16 \end{array}

Da der er tale om en induktiv effekt, vil virkningen ytre sig stærkest, når substituenten sidder i α-stilling og
hurtigt "klinge af", når substituenten flyttes længere ud i kæden:

\small \begin{array}{lccccc} &\underset{\textup{butansyre}}{CH_3CH_2CH_2-COOH}&&\underset{\textup{2-chlorbutansyre}}{CH_3CH_2CHClCOOH}\\ pK_s&4.86&&2.85\\\\\\ &\underset{\textup{3-chlorbutansyre}}{CH_3CHClCH_2-COOH}&&\underset{\textup{4-chlorbutansyre}}{CH_2ClCH_2CH_2COOH}\\ pK_s&4.05&&4.53 \end{array}

Hvis der indføres flere elektronegative substituenter, kan virkningen blive meget betydelig.

\small \begin{array}{lccccc} &\underset{\textup{monochlorethansyre}}{CH_2Cl-COOH}&&\underset{\textup{dichlorethansyre}}{CHCl_2-COOH}&&\underset{\textup{trichlorethansyre}}{CCl_3-COOH}\\ pK_s&2.86&&1.25&&0.66 \end{array}


Skriv et svar til: forklar forventede positiv og negativ ladning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.