Kemi

finde pH værdi af en Opløsning af base og syre

05. februar 2021 af masæksdja - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har virkelig svær ved denne opgave og ville ønske at nogen af jer vil kunne hjælpe mig:)

a) En opløsning er fremstillet ved at komme 65,0 mL 0,150 M CH3COOH og 85,0 mL 0,0528 M CH3COONa i en 250,0 mL målekolbe og fylde op til mærket med demineraliseret vand.

Beregn pH for opløsningen.

b) Opløsningen tilsættes 0,100 g NaOH. Voluminet er stadig 250,0 mL.

Beregn pH-værdien efter at NaOH har reageret.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2021 af mathon

Opløsningen er en blanding af
en svag syre CH3COOH og dens korresponderende svage base CH3COO
en såkaldt puffer.
Du skal altså bruge
pufferligningen:
                                   \small \begin{array}{lllll}\textbf{a)}\\& pH=pK_s+\log\left ( \frac{n_{CH_3COO^-}}{n_{CH_3COOH}} \right )=4.76+\log\left ( \frac{\left (0.085\;L \right )\cdot \left ( 0.0528\;\frac{mol}{L} \right )}{\left ( 0.065\;L \right )\cdot \left ( 0.150\;\frac{mol}{L} \right )} \right )=\\\\& \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \quad \! \! \! 4.76+\log\left ( \frac{0.004488}{0.00975} \right )=4.4\\\\\\ \textbf{b)}\\& m_{NaOH}=\frac{0.100\;g}{40.0\;\frac{g}{mol}}=0.0025\;mol\\\\& pH\textup{ efter tils\ae tning }\\& \textup{af }NaOH\textup{:}\\& \qquad \qquad \qquad pH=4.76+\log\left ( \frac{0.004488+0.0025}{0.000975-0.0025} \right )=4.7 \end{array}


Skriv et svar til: finde pH værdi af en Opløsning af base og syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.