Kemi

3. Kemiske reaktioner ligevægt opgave 3.2

09. april 2021 af Isabell405b - Niveau: B-niveau

opgave 3.2 i den blå kemibog "kemiopgaver"

En vandig opløsning af HF kaldes flussyre. 

I en sådan opløsning hersker ligevægten:

HF(aq) + H2O(l) ->(ligevægstpil) F- (aq) + H3O+(aq)

a) Opskriv reaktionsvrøken for reaktionen.

Ved 25grader bestemmer man følgende ligevægstkoncentrationer i opløsningen:

[HF] = 0,114 M

[F-] = 0,0063 M

[H3O+] = 0,0063 M

b) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved 25grader.

c) Hvorledes vil ligevægten forskydes ved fortynding af opløsningen?


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2021 af janhaa

a)\\ \\K_a=\frac{[F^-]*[H^+]}{[HF]}


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. april 2021 af janhaa

b)

K_a=\frac{0,0063^2}{0,114}=3,48*10^{-4}\,(M)


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. april 2021 af janhaa

c)

intet skjer/nothing


Svar #4
09. april 2021 af Isabell405b

Tusinde tak! hvis du har mulighed vil du så hjælpe med næste opgave?

Opgave 3.5 B

For nedenstående ligevægt har ligevægtskonsenteten værdien 1,6 ved 720 grader.

H2(g) + CO2(g) ->(ligevægtspil) H2O(g) + CO(g)

I en beholder findes ved stuetemperatur en blanding af de fire gasser med følgende aktuelle stofmængdekoncentrationer:

[H2] = 0,0065 (M)

[CO2] = 0,0130 (M)

[H2O] = 0,0181 (M)

[CO] = 0,0256 (M)

a) Beregn reaktionsbrøken ved stuetemperatur.

Beholderen opvarmes til 720grader, hvorved ligevægten indstiller sig.

b) I hvilken retning forløber nettoreaktionen?

Reaktionen fra venstre mod højre er endoterm.

c) I hvilken retning vil ligevægten forskydes, hvis temperaturen sænkes til 600 grader.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2021 af mathon

#4
      
se https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=2008427
               


Skriv et svar til: 3. Kemiske reaktioner ligevægt opgave 3.2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.