Fysik

Opgave med inertimoment og kraft

22. april 2021 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau

Hej,

Jeg ved ikke hvrodan opgaven skal løses, og hvilke formler der skla bruges. Mon nogen der kan hjælpe?


Svar #1
22. april 2021 af Amalie1234324

Det er denne opgave

Vedhæftet fil:hjælp1.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #2
22. april 2021 af PeterValberg

jeg indsætter lige dit vedhæftede billede, det gør det nemmere at hjælpe

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. april 2021 af Eksperimentalfysikeren

Hvor stor er klovnens masse?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2021 af Soeffi

#3. Hvor stor er klovnens masse?

Lad os antage, at den er 50 kg. Hvad får man så?


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. april 2021 af Soeffi

#0. Vi antager, at klovnens masse er 50 kg. Der gælder: T er den resulterende kraft i bevægelsesretningen. Hjulets inertimoment er I = m·R^2. Hjulets periferi er i kontant med vejen, dvs. α = a/R. Man får:

a) T = a·(m+M) = (1,0)·(2,9+50) = 53 N 

    N = g·(m+M) = 9,82·(2,9+50) = 520 N

b) α = a/R = (1,0 m·s^-2/0,32 m) = 3,1 s^-2

c) Ligningen for kraftmomentet på hjulet er: 

    r·F = R·T + I·α =>

    r·F = R·(a·(m+M)) + (m·R^2)·(a/R) =>

    F = (R/r)·a·(2·m+M) =>

    F = (0,32 m/0,18 m)·((1,0 m·s^-2)·(2·2,9 kg+50 kg)) = 99 N


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2021 af Soeffi

#5...Hjulets periferi er i kontakt med vejen...

Svar #7
28. maj 2021 af Amalie1234324

Hvordan har du fåået udtrykekt for T og N i opg a?

 Jeg skal til eksamen og er  igang med at kigge tilbage på mine opgaver. Men jeg kan ikke huske hvordan udtrykkende for T og N kunne findes. Jeg mener det var noget med at hvis newtons 2 lov gælder på hjulet er ftot=m*a --> m*g-N=m*a men hvad med klovnen?


Brugbart svar (1)

Svar #8
29. maj 2021 af Soeffi

#7. Du ved at N ophæver tyngdekraften, idet den forhindrer hjulet i at gå igennem gulvet. Dermed er N lig med tyngdekraften på cykel og klovn.

T er den eneste vandrette kraft og dermed den, som giver den vandrette acceleration på 1 m/s2. Dette benyttes til at finde T, da massen af klovn og cykel er kendt (eller bør være det).


Skriv et svar til: Opgave med inertimoment og kraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.