Fysik

HJÆLP! - Beregn processens Q-værdi

28. april 2021 af emilantonsen - Niveau: B-niveau

En af kernereaktionerne i forbindelse med stjerners energiproduktion ved omdannelse af hydrogen til helium er: 

_{1}^{2}\textrm{H}+_{1}^{2}\textrm{H}\rightarrow _{2}^{3}\textrm{He}+_{0}^{1}\textrm{n}

(se vedhæftede billede: "Tabel med atommasser")

a) Beregn processens Q-værdi ud fra masserne af de partikler, som deltager i processen og angiv hvilken type proces der er tale om.

Vedhæftet fil: Tabel med atommasser.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2021 af peter lind

Du skal trække summen af masserne i højre side og træk resultatet fra summen af masserne på venstre side

Hvis du har masserne i energi -normalt målt i MeV- har du resultatet umiddelbart

Hvis du har resultatet i atommasser skal du omregne til andre enheder

Det kan enten være direkte til enheden MeV eller til kg. i sidste tilfælde skal du gange med c2


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2021 af mathon

                  \small \begin{array}{llllll}&& \Delta m=1\,u\sim931.494\;MeV\\\\&& \Delta m=2\cdot \left ( 2.01410\;u \right )-\left ( 3.01603\;u+1.00866\;u \right )=0.00351\;u\\\\&& Q=0.00351\cdot \left ( 931.494\;MeV \right )=3.26954\;MeV=5.23839\cdot 10^{-13}\;J \end{array}


Skriv et svar til: HJÆLP! - Beregn processens Q-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.