Biologi

Hvorfor kræver en døgnflue mere ilt end andre dyr?

15. maj kl. 23:42 af 1234567899876543210 - Niveau: B-niveau

Hej!

Vi har udført en undersøgelse af en å og besvarer derpå en række spørgsmål, med sidder fast på følgende:

"Hvilke af de vandløbsdyr, som er fundet, kræver mest ilt i vandet for at overleve og hvorfor?

Vi har fundet følgende dyr:
Vandmide
Tangloppe
Majflue
Vårfluer
Rød dansemyggelarve
Musling
Døgnflue
Guldsmed
Snegl
Vandbænkebidder
Igle
Orme

Jeg går ud fra, at døgnfluen er den der kræver mest ilt, da det er den anden indikatorgruppe når faunaindekset skal bestemmes og den første ikke er fundet... men hvorfor?

Jeg ved, at døgnfluen (som nymfe) har et øget overfladeareal af tyndhudede gæller, så den kan optage mere ilt... Men hvorfor har den brug for mere ilt end de andre dyr...?

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj kl. 08:13 af Sveppalyf

Sakset fra nettet:

Baggrunden for faunaklasser er smådyrenes forskellige tolerancer over for indholdet af ilt i vandet. Derfor bruger man deres forekomst som et udtryk for forureningen. De forskellige arter har forskellig følsomhed over for iltsvind. Nogle af smådyrene, fx arter af slørvinger, døgnfluer og visse vårfluearter, kan kun leve, hvor der er rigelig ilt i vandet man taler om ferskvandsindikatorer. De optager ilt over deres hud og er derfor afhængig af hurtigt rindende vand meget højt iltindhold for at kunne skaffe nok ilt til respiration. Når ilten svinder, ved fx stillestående vand med meget dødt organisk materiale, dør de iltfølsomme dyr, mens de mere robuste arter med gæller eller aktivt iltoptag, fx ferskvandsbænkebideren, ferskvandtangloppen og kvægmyggelarver, vinder frem. Der kommer en forureningsfauna. Ved større iltsvind dominerer røde dansemyggelarver og børsteorme. De har et rødt hæmoglobin, som kan udnytte de meget små iltmængder i vandet. Ved totalt iltsvind dominerer forureningsindikatorer som fx rottehaler, som er larver af svirreflueslægten. Med hovedet nede i mudderet har de rigelig føde, og ilten henter de ved overfladen gennem et langt ånderør. Ved voldsom forurening med organisk stof er der også mange kolonier af bakterier og andre mikroorganismer, de såkaldte lammehaler.

Det er altså fordi de har en meget ineffektiv måde at optage ilt på sammenlignet med andre dyr.


Skriv et svar til: Hvorfor kræver en døgnflue mere ilt end andre dyr?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.