Kemi

Syre-base reaktion

30. maj 2021 af Planteelsker - Niveau: B-niveau

Ved pH 7 er pKs = 0,007192M for 3-HP ved 25°C. Vis hvordan man opskriver ligevægtsbrøken for 3- HP’s syre-base reaktion med vand og angiv om det meste af 3-HP vil være på syreformen eller den korresponderende baseform. 

3-HP's kemiske formel er C_3H_6O_3

Jeg er i tvivl om, hvordan jeg skal løse dette spørgsmål. Jeg har vedhæftet et billede af, hvordan jeg ummidelbart ville opskrive ligevægtsbrøken, men ved ikke, om det er rigtigt, og hvordan jeg skal gribe den næste den an. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2021 af janhaa

pH=pK_a - \log(\frac{[C_3H_6O_3]}{[C_3H_6O_3^-]})\\ \\eller\\ pH=pK_a + \log(\frac{[C_3H_6O_3^-]}{[C_3H_6O_3]})


Svar #2
30. maj 2021 af Planteelsker

Hvordan kan de begge være rigtige?
Og vil det meste 3-HP være på syreform eller den korresponderende baseform?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2021 af janhaa

#2 Hvordan kan de begge være rigtige?
Og vil det meste 3-HP være på syreform eller den korresponderende baseform?

+

og

-


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. maj 2021 af janhaa

7 = 0,007192 - log([HA]/[A-])

log(...) = -6,993

[HA]/[A-] = 1,016*10-7

[A-] >> [HA]


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2021 af janhaa

#2 Hvordan kan de begge være rigtige?
Og vil det meste 3-HP være på syreform eller den korresponderende baseform?

log(a/b) = - log(b/a)


Svar #6
30. maj 2021 af Planteelsker

Jeg forstår ikke dine udregninger. Vil du prøve at forklare det med ord? :)

Svar #7
31. maj 2021 af Planteelsker

Jeg har lige fundet ud af, at det var Ks jeg har fået oplyst og ikke pKs

Så Ks =  0,007192M


Brugbart svar (0)

Svar #8
31. maj 2021 af janhaa

\frac{K_a}{[H^+]}=\frac{[A^-]}{[HA]}\\ \\ \frac{K_a}{[H^+]}=\frac{0,007192}{10^{-7}}=\frac{[A^-]}{[HA]}

[A^-] >> [HA] \\


Svar #9
31. maj 2021 af Planteelsker

Fordi at Ks-værdien er meget lav, kan man så ikke sige, at den korresponderende base er meget høj, og derfor vil det meste af 3-HP være på korresponderende baseform?

Skriv et svar til: Syre-base reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.