Fysik

Største spænding ligger over største modstand? Jf. elektricitet

12. august 2021 af Alrighty

''Spændingen bliver delt ud hen over modstandene efter modstandendes størrelse. Største spænding ligger over største modstand, og mindste spænding over mindste modstand.''

Burde den største spænding ikke være der, hvor der er den mindste modstand? Jeg forstår det som, at jo mere modstand over for et form for tryk, jo lavere bliver trykket? Fx trykket fra en person 1 der skubber person 2, men person 2 skubber tilbage og dermed er der et lavere tryk, eller spænding fra person 1, fordi person 2 udøver modstand


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. august 2021 af OliverHviid

Spændingen og modstanden er ligefrem proportionale jf. Ohms lov U=R*I. Altså vil et større spændingsfald medføre en større modstand.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. august 2021 af mathon

Da serieforbundne modstande har fælles strømstyrke,
skal gælde:
                       \begin{array}{llllll}&& I=\frac{U_1}{R_1}=\frac{U_2}{R_2}=\frac{U_3}{R_3}\\\\ \textup{hvis:}\\&&R_1>R_2>R_3\\ \textup{m\aa }\textup{:}\\&& U_1>U_2>U_3 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. august 2021 af ringstedLC

Ja, du kan godt sige, at "trykket" bliver lavere, men det er målt i forhold til et punkt, hvor trykket er 0.

Analogt: Ved en spændingsdeler, hvor den største af to modstande sidder mellem "+" og knudepunktet vil man måle en relativ lav spænding mellem kn.-punktet og "-", og derfor en relativ høj spænding mellem "+" og kn.-punktet, altså over den store modstand.

Den største spænding ligger over den største modstand, da strømmen i en seriekobling er fælles og U = I · R

Og ja; undertiden sammenlignes de tre elektriske størrelser med begreberne:

Vandtryk (-sforskel) ≈ spænding (-sforskel)

Vandstrøm ≈ strøm.

Den reciprokke værdi af vandrørets dimension ≈ elektrisk modstand (stor dim. → lille modstand).

Men så skal man huske, at "spænding" altid betyder spændingsforskel fx over en modstand og at "tryk" ligeledes er en trykforskel mellem to punkter i et "vandløb". I tilfældet med vand er trykforskellen størst over et tyndt rør og mindst over et tykt rør. Ligeledes er spændingsforskellen stor over en stor modstand.


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det, at person 2 trykker igen, bevirker ikke, at der er mindre tryk.

Hvis man skal skubbe to kasser hen over et betongulv, skal der større kraft til at skubbe den tunge kasse, der giver størst modstand, end til at skubbe den lette kasse, der giver lille modstand. Det er tilsvarende med modstande.

Dit billede med personerne giver indtryk af, at du forestiller dig, at medstanden aktivt "skubber tilbage". Det gør den ikke. Den opfører sig mere som en ru overfladeunder en kasse, man vil skubbe. Et bedre billede er dog et vandrør. Jo mindre diameter vandrøret har des større tryk skal der til for at få en bestemt vandmængde igennem pr tidsenhed. Tilsvarende skal der større elektrisk spænding til for at få en bestemt strømstyrke gennem modstanden, hvis den er lang og tynd, end hvis den er kort og tyk.


Skriv et svar til: Største spænding ligger over største modstand? Jf. elektricitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.