Kemi

Le Chateliers Princip

08. februar kl. 15:36 af rycdi - Niveau: A-niveau

Hej,

Hvorfor forskydes reaktionen langt mod produkterne, selvom ligevægtskonstanten er lav?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. februar kl. 16:29 af mathon

\small \begin{array}{lllllll}&& a\,A\;+\;b\,B\;\rightleftharpoons\; s\,S\;+\;t\,T\\ \textup{hvis}\\&&Q=\frac{\left [ S \right ]^s\cdot \left [ T \right ]^t}{\left [ A \right ]^a\cdot \left [ B \right ]^b}<K_c\qquad\textup{forskydes ligev\ae gten mod h\o jre}\\\\&& Q=\frac{\left [ S \right ]^s\cdot \left [ T \right ]^t}{\left [ A \right ]^a\cdot \left [ B \right ]^b}>K_c\qquad\textup{forskydes ligev\ae gten mod venstre}\\\\&& Q=\frac{\left [ S \right ]^s\cdot \left [ T \right ]^t}{\left [ A \right ]^a\cdot \left [ B \right ]^b}=K_c\qquad\textup{\textbf{er} ligev\ae gten etableret}\\\\\\&&\textup{det har intet med st\o rrelsen af }K_c \textup{ at g\o re.} \end{array}


Svar #2
08. februar kl. 16:44 af rycdi

Hej Mathon,
Jeg har aldring forstået ligevægte, kan du give mig en nemmere forklaring?
Tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. februar kl. 18:49 af Heptan

 Ligevægtskonstanten gælder kun ved ligevægt. Der sker ikke forskydninger ved ligevægt - der er jo ligevægt! 

Hvorfor forskydes reaktionen langt mod produkterne, selvom ligevægtskonstanten er lav?

Reaktionsbrøken Q, som du underbevidst omtaler, er endnu mindre end ligevægtskonstanten.


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar kl. 20:41 af Soeffi

#0...Hvorfor forskydes reaktionen langt mod produkterne, selvom ligevægtskonstanten er lav?...

Hvilken reaktion tænker du på?...

Hvis du har en ligevægt og tilsætter noget af reaktanterne, så vil reaktionen foregå mod højre efter indgrebet som følge af le Chateliers princip. Reaktionsbrøken, Q, afviger kun fra ligevægtskonstanten lige efter ind-grebet.

#1. Det er ikke ligevægten der forskydes, men ligevægtsreaktionen. Ligevægtskonstanten er den samme med mindre, at man ændrer temperaturen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar kl. 21:11 af AngelOneOne

Hej,

Forstår nu godt forvirringen, hvis sprøgsmålsstiller har fået at vide, at en reaktion forskydes meget mod produktsiden, ved en lille Kc. Hvis ikke der er foretaget noget som helst indgreb, vil en lille værdi af Kc under standardbetingelser, give flest reaktanter når ligevægten har indfundet sig:

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Le Chateliers Princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.