Kemi

Hvad betyder blomstens niche?

29. september kl. 19:47 af sofia877 - Niveau: B-niveau
Hej
Jeg sidder her med en opgave i kemi som slet ikke giver mening for mig. Er der nogen som kan forklare hvad der menes med denne opgave. (Vedhæftet)
Vedhæftet fil: IMG_6353.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september kl. 20:02 af Christianfslag

En plantes niche refererer til dens rolle eller position i et økosystem, og det omfatter alle de interaktioner og funktioner, som planten udfører i sit miljø. En niche beskriver, hvordan en plante passer ind i økosystemet, hvordan den påvirker andre organismer, og hvordan den påvirkes af dem. En niche kan bestå af følgende

Den økologiske rolle: Niche beskriver, hvordan en plante interagerer med andre organismer i økosystemet. Det omfatter, hvordan den opnår og bruger ressourcer som vand, lys, næringsstoffer og plads. For eksempel kan nogle planter være specialiserede i at trække næringsstoffer fra jorden, mens andre er specialiserede i at tiltrække bestøvere som bier eller sommerfugle.

Plantens tolereancer og tilpasninger: Niche inkluderer også de specifikke tolerancer og tilpasninger, som en plante har udviklet for at overleve i sit miljø. Dette kan omfatte modstandsdygtighed over for tørke, kulde eller skadedyr samt evnen til at udnytte bestemte jordtyper eller vækstbetingelser.

Plantens konkurrence og samarbejde: Niche beskriver også, hvordan en plante konkurrerer med andre arter om ressourcer og samarbejder med dem. Nogle planter kan have specialiseret sig i at udnytte en bestemt niche for at undgå direkte konkurrence med andre planter, mens andre kan have udviklet partnerskaber med svampe eller bakterier for at hjælpe med næringsstofoptagelse.

Alt i alt er en plantes niche dens "job" eller "rolle" i økosystemet, og den inkluderer alle de måder, den interagerer med og påvirker miljøet og andre organismer omkring sig.


Svar #2
29. september kl. 20:16 af sofia877

Altså.. nu foretrækker jeg ikke at en robot skal hjælpe mig. Hvis jeg havde brug for et meget overfladisk og generelt svar så havde jeg spurgt Chatgpt selv.

Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september kl. 20:40 af Christianfslag

Hvoraf stammer nødvendigheden for det pågældende spørgsmål da, hvis du selv er i stand til at benytte internettet til at finde en definition? 

Opgaven tilegner dig med oplysninger om de kriterier der er nødvendige for, at den pågældende plante kan trives, og du ved nu hvilke elementer der sammensætter en plantes niche.

Eksempelvis kunne man beskrive nichen for en mælkebøtte ved at bide mærke i blomstens evne til at trives i en række forskellige jordtyper, at den er i stand til at overleve i dels tilskyggede områder, at dens relativt dybtgående rodsystem yderligere øger dens overlevelsesevne, samt at den har en økologisk rolle både som nektar til bier og sommerfugle, og samtidigt er fødekilde til f.eks. kaniner.


Svar #4
01. oktober kl. 15:19 af sofia877

kan jeg besvare spørgsmålet således: 


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. oktober kl. 19:03 af Christianfslag

Du er ikke helt på rette spor. Du må endelige ikke forveksle plantens brug for phosphat som en erstatning for dioxygen. Oplysningen om oxidationsmiddel for bakterierne har ikke nødvendigvis noget med planten at gøre.

Når du skal beskrive nichen ud fra de givne oplysninger, skal du tage en mere analyserende tilgang. Lad os tage den skridt for skridt.

1. Du får at vide, at: "Springbalsamin er en skovplante". Vi kan da udlede, at plantewns primære habitat må være i skovområder.

2. Vi får dernæst at vide, at: "Springbalsamin [...] kræver høj koncentration af tilgængelig phosphat". Her kan vi udlede, at planten påkræver jord med højt næringsindhold, men samtidigt også, at den nok trives bedst i områder af skoven hvor der ikke stor konkurrence for næringen af andre phosphat-tørstige planter.

3. Det informeres også, at planten især findes langs skovveje, hvor jorden er sammenpresset. Her kan du overveje hvorvidt dette betyder, at planten har et især meget brug for sollys, og da er ved skovveje (hvor der typisk ikke er skyggende træer). Og/eller om specifikationen af den sammenpressede jord har betydning for næringsindholdet i jorden.

Til sidst vil jeg undersøge springbalsamins relation til de omtalte bakterier, og lade den nyfundne bidrage til din beskrivelse--men uden at foretage forhastede konklusioner.


Skriv et svar til: Hvad betyder blomstens niche?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.