Kemi

Beregn massen af fast NaOH

29. september 2024 af joasojaoj - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har brug for hjælp til 2 følgende opgave:

1) Beregn massen af fast NaOH som skal sættes til 0,50 liter 0,25 M opløsning af NaH2PO4 for at

give en pufferopløsning med et pH på 7,4.

2) Beregn massen af fast NaOH som skal sættes til 0,50 liter 0,25 M opløsning af H3PO4 for at

give en pufferopløsning med et pH på 7,4.


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. september 2024 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{1)}\\&& \underset{\textbf{\color{Red}{syre}}}{H_2P{O_4}}^{-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow\;\underset{\textbf{\color{Blue}{base}}}{HP{O_4}}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\\&\text{Pufferligningen}\\&& pH=pK_s+\log\left(\frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& pH=7.21+\log\left(\frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& 7.4=7.21+\log\left(\frac{n_b}{n_s} \right )\\\\&& \log\left(\frac{n_b}{n_s} \right)=0.19\\\\&& \frac{n_{HP{O_4}^{2-}}}{n_{H_2P{O_4}^{-}}}=10^{0.19}=1.54882\\\\&\textup{antal mol }H_2P{O_4}^{-}\textup{ i}\\& \textup{0.50 L 0.25 M }NaH_2P{O_4}^-\\&&n_{H_2P{O_4}^{-}}=(0.50\;\mathrm{L})\cdot (0.25\;\mathrm{\frac{mol}{L}})=0.125\;\mathrm{mol}\\\\&& n_{OH^-}=n_{HP{O_4}^{2-}}=1.54882\cdot (0.125\;\mathrm{mol})=0.194\;\mathrm{mol}\\\\\\& \textup{Der skal derfor tils\ae ttes}&0.194\textup{ mol }NaOH\,_\textit{(s)} \\& \textup{dvs}\\&&(0.194\;\mathrm{mol})\cdot (39.9971\;\mathrm{\frac{g}{mol}})=7.76\;\mathrm{g }\;NaOH\,_\textit{(s)} \end{}


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. september 2024 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{2)}\\&& H_3PO_4\,_{\textit{(aq)}}\;+\;OH^-\,_{\textit{(s)}}\;\longrightarrow\;H_2P{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}}\\\\& \textup{Neutralisering af}\\&\mathrm{0.50\;\mathrm{L}\; } 0.25\;\mathrm{M}\\&H_3PO_4\textup{ kr\ae ver:}&n_{NaOH\,_{\textit{(s)}}}=(0.50\;\mathrm{L})\cdot (0.25\;\mathrm{\frac{mol}{L}})=0.125\;\mathrm{mol}\\\\&\textup{hvorved der er dannet}\\&0.50\;\mathrm{L}\;0.25\;\mathrm{M}\;H_2P{O_4}^-\\\\\\&\textup{Samlet kr\ae ves for at}\\& \textup{opn\aa \ }pH=7.4\\&& n_{NaOH}\,_{\textit{(s)}}=(0.194+0.125)\;\mathrm{mol}=0.319\;\mathrm{mol}\\&\textup{dvs}\\&& m=(0.319\;\mathrm{mol})\cdot(39.9971\;\mathrm{\frac{g}{mol}})=12.76\;\mathrm{g}\;NaOH\,_{\textit{(s)}} \end{}


Skriv et svar til: Beregn massen af fast NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.