Kemi

Molar massen ud fra analyse

05. oktober 2024 af joasojaoj - Niveau: Universitet/Videregående

Ved en kvalitativ analyse af et grønt pigment findes tre komponenter: Cu2+, AsO2- og CH3CO2-. Der udføres

en kvantitativ analyse for indholdet af Cu2+ og AsO2-

a) Analyse af AsO2-. Der afvejes 944 mg analyse, som bringes i opløsning i fortyndet svovlsyre:

AsO2- + H3O+ → As(OH)3

Derefter titreres med MnO4- til rosafarvet omslag (22,16 ml 0,1005 M):

5 As(OH)3 + 2 MnO4- + 6 H3O+ → 5 H3AsO4 + 2 Mn2+ + 9 H2O

Beregn stoffets molære masse på baggrund af AsO2- - analysen.

b) Kobberanalyse. Der afvejes 490 mg analyse, som overføres kvantitativt til en konisk kolbe med vand. Derpå tilsættes 10 ml 4 M eddikesyre og 1 g kaliumiodid. Der udfældes straks et hvidt bundfald af CuI:

2 Cu2+ + 5 I- → 2 CuI(s) + I3-

Herefter titreres med natriumthiosulfatopløsning til omslag med stivelse som indikator. Der titreres med 19,19

ml 0,1012 M natriumthiosulfatopløsning:

I3- + 2 S2O32- → 3 I- + S4O62-

Beregn stoffets molære masse på baggrund af kobberanalysen.

C) Beregn på baggrund af ovenstående analyseresultater indholdet af CH3CO2- og opskriv en mulig formel

for stoffet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2024 af Christianfslag

Giv udtryk for, hvad du har brug for hjælp med. Inkludér hertil hvad du allerede selv har fundet frem til.


Svar #2
05. oktober 2024 af joasojaoj

#1

Giv udtryk for, hvad du har brug for hjælp med. Inkludér hertil hvad du allerede selv har fundet frem til.

Opgave 1

a) Jeg har fået til 168,831 g/mol

b) Jeg har fået til ca. 252 g/mol

C) Jeg er lidt forvirret over hvordan jeg skal beregne c)


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober 2024 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textup{Jeg f\aa r}\\&\textbf{a)}&169.549\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\\\\& \textbf{b)}&252.314\;\mathrm{\frac{g}{mol}}\\\\& \textbf{c)}&\textup{Der mangler oplysninger, som muligg\o r beregning af\textbf{c}.} \end{}


Svar #4
06. oktober 2024 af joasojaoj

Hvilken oplysninger mangler du?

Jeg har skrevet hele opgavesættet her.

Indtil videre jeg har gjort som følgende:

3 · 169,549 g/mol = 508,647 g/mol

2 · 252,314 g/mol = 504,628 g/mol

508,647 + 504,628 / 2 = 506.6375 g/mol

Mulig formel: Cu2(AsO2)3


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. oktober 2024 af M2023

#0. Der er et stof, der hedder Cu(C2H3O2)2.3Cu(AsO2)2, kobberacetoarsenit. Formlen Cu2(AsO2)3 passer ikke med de ladninger, der er opgivet.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. oktober 2024 af M2023

#0. Man skal nok forestille sig, at vi har et stof på følgende formel, hvor m, n og p er naturlige tal:

Cu_m(CH_3CO_2)_n(AsO_2)_p

Molmasssen af stoffet kaldes M. Fra a) og b) ved vi at M = p·169,55 g/mol henholdsvis M = m·252,31 g/mol. Det vil sige, at p·169,55 = m·252,31 ⇒ m ≈ (2/3)·p. Da der gælder ladningsbevarelse, så får man, at 2·m = n + p ⇒ n = 2·(2/3)·p - p = (1/3)·p. Det vil sige, at stoffets formel kan skrives:

Cu_{(2p/3)}(CH_3CO_2)_{(p/3)}(AsO_2)_p

c) Af dette fremgår det, at p = 3, 6, 9... så en mulighed er...

Cu_{2}CH_3CO_2(AsO_2)_3

I svaret fra #5 er p = 6, men det kan ikke udledes af disse analyser.


Skriv et svar til: Molar massen ud fra analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.