Matematik

hurtigt spørgsmål

29. april 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

i en opgave skal jeg argumentere for at x^2 - kx > kx for x tilhørende ]0;2k[ og hvor k er et positivt tal. Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2011 af Krabasken (Slettet)

x^2-kx > kx

x^2 > 2kx

x > 2k

Uligheden kan altså reduceres til

x > 2k

hvilket er betingelsen for, at den er rigtig.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er vist ikke helt efter bogen. Man skal løse 2.-gradsuligheden

x2 - 2kx > 0 , dvs x·(x -2k) > 0 , hvor k er en positiv konstant

Grafen for 2.-gradspolynomiet x2 -2kx er en parabel, der vender grenene opad . Polynomiet er derfor positivt uden for rødderne, dvs for x < 0 eller for x > 2k . Som opgaven er formuleret kan man ikke argumentere konstruktivt for den. For x tilhørende intervallet ]0;2k[ gælder derimod at x2 -kx < kx .


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2011 af SuneChr

# 0:   Overskriften skal sige noget om opgavens indhold, så brugerne kan forholde sig til opgaven og evt. byde ind på den. Søgeordene i SP-arkivet skal også være mere indholdsrige end "hurtigt spørgsmål", "HJÆÆÆÆÆÆLP!!", "Det haster", "Plzzzzzzzzz". Det kan ikke bruges til noget. Ekspeditionstiden afkortes ikke af dén grund.

Spørgsmålet, #0, synes enten at være amputeret ud af det originale, eller også er det forkert refereret, eller også skal der argumenteres imod. Det giver ingen mening, at  x ∈ ] 0 ; 2·k [ , når Krabasken konkluderer, at  x > 2·k .

Jeg vil henstille brugerne af SP til at give passende overskrifter og at gengive spørgsmål i deres originale og uredigerede form.

   


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 2

De to sidste linier i # 1 siger faktisk det samme som den sidste linie i # 2, så vi er helt enige, bog eller ej.

# 3

Også helt enig!


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Bortset fra, at du jo har tabt den ene hale x < 0 ved at dividere uligheden med x .


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 4

Ifølge det givne interval er x<0 jo ikke relevant i denne sammenhæng -


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Men x > 2k er jo så heller ikke relevant, så hvorledes afgør du, hvad der er relevant?

Ifølge opgaven, skal man vise, at x2 -kx > kx for x ∈ ]0 ; 2k[ , hvor k er et positivt tal. Og det kan man overhovedet ikke, som vist i #2 , idet uligheden x2 -kx > kx har løsningsmængden ]-∝;0[ ∪ ]2k ; ∝[ . Opgaven hænger slet ikke logisk sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 6

Mit "facit" x > 2 er ganske rigtigt ikke "relevant", og skal dermed vise,

at uligheden ikke er opfyldt i det givne interval ;-) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. april 2011 af SuneChr

Spørgeren,aaaa202, må meget gerne komme på banen og be- eller afkræfte rigtigheden af spørgsmålet, som det er fremstillet i # 0.


Svar #10
30. april 2011 af aaaa202 (Slettet)

 okay, ked af jeg ikke har set alle svarene før nu. Det drejer sig om opgave 14 i følgende sæt: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF10/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf/Matematik/100816_opgave_mat_A_stx.ashx
Du skal bestemme k, således at arealet mellem de to funktioner er noget bestemt. Jeg ville bare gerne kunne argumentere for at f eller g er større end den anden, således at det passer når man sætter dem ind i integralet. Man kunne jo prøve sig frem, for den ene vil give arealet den anden vil give minus arealet, men det  virker ikke særligt professionelt. 


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. april 2011 af Morsby (Slettet)

#10 : Bare tag numerisk af integralet. Dejligt let og elegant løsning i mine øjne.


Svar #12
30. april 2011 af aaaa202 (Slettet)

 genialt! tak :) 


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. april 2011 af Krabasken (Slettet)

# 12

- Indser du nu, hvor vigtigt det er, at vi får HELE opgaven fra starten ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. april 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Du har jo sikkert regnet dig til, at ligningen f(x) = g(x) har de to løsninger x = 0 og x = 2k . Så drejer det sig blot om af beregne f(x0) og g(x0) for et eller andet x0 mellem 0 og 2k , f.eks. x0 = k . Hvis f(k) > g(k). gælder f(x) > g(x) for alle x i intervallet ]0;2k[ , og tilsvarende, hvis f(k) < g(k), gælder f(x) < g(x) for alle x i intervallet ]0;2k[ , på grund af kontinuiteten af f(x) og g(x) .


Skriv et svar til: hurtigt spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.