Matematik

Solens højde - hurtig hjælp

15. maj 2011 af miss-tk (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hej, er der en der hurtigt kan hjælpe med denne.. 

Skal bruge den til min mundtlige eksamen i morgen.

Nogen elever har fået til opgave at måle solens højde over horisonten, dvs den vinkel sigtelinjen danner med vandret. For ikke at komme til at sigte direkte mod solen, vælger de at måle længden af en skygge. 

En 0,9 m lang stok kaster en skygge på 1,3 m som vist på tegningen.

Beregn solen højde.

tegninger dertil passer ikke.. da det er forkert mål iforhold til teksten. 

Der er en trekan                              B

                                      A __(I)____C                     -> (I) er stokken på 0,9 m som danner den lille trekant

                                       1,2m                                  -> fra A til (I)


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2011 af peter lind

Lav en tegning med stok og skygge. Det danner en retvinklet trekant, hvor stokken er den ene katete og skyggen den anden. Brug at tangens til en retvinklet trekant er modstående katete delt med hosliggende katete


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Er det 1,3 m eller 1,2 m ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Du skal i hert fald brug dine sin/cos/tan - sætninger for en retvinklet trekant. Her er det tan - sætningen ;-)


Svar #4
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

 Det er jeg ikke sikker på, da begge størrelser er nævnt i teksten.

jeg har skrevet præcist fra tekst og tegning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

I så fald passer tekst og tegning ikke sammen, men du kan jo vælge, hvilken længde, du vil regne med.

Metoden er under alle omstændigheder den samme -


Svar #6
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

 Hvis jeg regner med 1,3 m, hvordan kommer mit regne stykke så til at se ud..

Jeg har kigget mig blindt på opgaven, og er helt tabt. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

tan(v) = 0,9 / 1,3 ;-)


Svar #8
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

 Det vil jeg forsøge på.. 

Tak :)


Svar #9
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

 Tan(v) =0,9/1,3  

Tan^-1(0,12)=0,6523

Er det noget med det her?


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Find først tan(v), som er 0,9 / 1,3

Find derefter v som (tan(v))-1

Facit ligger mellem 34 og 35 grader . . .


Svar #11
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

 Giver det så vinkel A?

Den kan jeg jo finde ved Cosinus.. 

Jeg har fundet alle sider og vinkler i den lille trekant. 

                                    B2  

                      B1

A (1)(2)        C1          C2

Den lille trekant:

A=34,72 grader        a1=0,9m

B=55,27 grader        b1=1,3m

C=90 grader             c1=1,58

Jeg kan dog ikke finde ud af, hvordan jeg ganger det op, når der ikke er nogen sidelængder på den store trekant. 


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Solens højde = vinkel A

- Så du har allerede facit ;-)


Svar #13
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

Og så kommer jeg med flere dumme spørgsmål..

Hvordan kan vinklen A være, højden på solen? 

Kan du evt komme med en forklaring?

I mit hoved er højden på solen svarende til en længde.


Svar #14
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

Skal jeg ikke bruge forstørrelses faktoren for at finde Solens højde? 


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Forestil dig, at du en myre, der sidder netop der, hvor skyggen ender - altså i punktet A

Hvis du nu kigger op på stokkens ende, er den lige præcis dér, hvor du også ser solen

Altså er vinklen (vinkel A) til stokkens ende den samme som vinklen til solen

I opgaveteksten skriver du:

Nogen elever har fået til opgave at måle solens højde over horisonten, dvs den vinkel sigtelinjen danner med vandret.

Heraf ser du, at solens højde måles som en vinkel.

Hvis du troede, det var afstanden til solen i meter, du skulle finde, vil sagen være en ganske anden.


Svar #16
15. maj 2011 af miss-tk (Slettet)

 10000000 mange gange tak. 

Jeg har godt nok tænkt forkert, hvilke jo så har gjort, at jeg har været SÅ forvirret. 


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. juni 2011 af jancoyle (Slettet)

 Jeg har brug for at regne lidt baglæns.

Jeg har højden på 321 meter, og solens højde 31 grader, hvad giver længden på skyggen. ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvis h er højden og L er skyggens længde og v er solens højdevinkel, har vi

tan(v) = h / L , så

L = h/tan(v) = 321m / tan(31º) = 534m .


Skriv et svar til: Solens højde - hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.