Matematik

Determinantmetoden - hurtig hjælp

29. august 2011 af StellaJ (Slettet)

 Hvorfor ganger man ahat med a, jeg ved at det er for at eliminere x og isolere y. Men i mit hoved giver det ikke mening, for hvis man skal have skalarproduktet til 0 så skal man jo gange vektor a med b og ikke ahat med a? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er du i gang med at beregne?


Svar #2
29. august 2011 af StellaJ (Slettet)

 beviset til determinantmetoden: 

i a1x + b1y = c1
ii a2x + b2y = c2

man ganger så igennem med ahat for at eliminere x og isolere y, og derefter ganger man igennem med bhat for at isolere x.

Men det giver ikke mening i mit hoved?

Og endnu et spørgsmål hvorfor kaldes dette for determinantmetoden, det kan jeg ikke helt gennemskue? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen har formen

xa + yb = c ,

hvor a, b, og c er vektorer i planen. Man benytter så, at skalarproduktet af en vektor med sin tværvektor altid er 0 , altså

aâ = 0

Danner man skalarproduktet af ligningen med â , fås derfor

x(aâ) + y(bâ) = câ , dvs

y(bâ) = câ , hvoraf fås

y = (câ) / (bâ) ,

og en tilsvarende ligning fås så for x:

x = (cb^) / (ab^)

Ser man på udtrykket (bâ) udregnet i koordinaterne, har vi

(bâ) = (b1 , b2) • (-a2 , a1) = (a1b2 - a2b1) = det(a , b) ,

hvilket forklarer metodens navn.


Svar #4
29. august 2011 af StellaJ (Slettet)

Okay det eneste jeg ville have en forklaring på var hvorfor tværvæktor a * vektor a giver 0. Men det er vel bare noget man skal huske.

Mange tak for den udtømmende og forståelige forklaring :)   


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Tværvektoren â til en vektor a står jo vinkelret på vektoren a . Skalarproduktet af to ortogonale vektorer er altid 0.


Skriv et svar til: Determinantmetoden - hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.