Matematik

Lineær funktion om omkostninger

10. november 2011 af K1993 (Slettet) - Niveau: A-niveau

For en vare gælder, at de variable enhedsomkostninger er 10 kr. pr. stk. De samlede omkostninger ved produktion af 10 stk er 112 kr.

 

A) bestem en forskrift for den lineære funktion f, der beskriver de samlede omkostninger som funktion af antal stk.

 

 

Er der nogen der kan give mig et svar og en forklaring på det her?

 

Jeg skal gerne bruge det inden i dag kl. 12.00 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. november 2011 af PeterValberg

en lineær funktion følger modellen:   f(x) = ax + b     (hvor b er en konstant)

den variable enhedsomkostning må være a
antal producerede enheder er x
b kan bestemmes vha oplysningen, der siger at det koster 112 kr at producere 10 stk alt inkl.
eller udtrykt matematisk:

f(10) = 112

først indsættes a = 10 (kr. pr stk)

f(x) = 10x +b

så indsættes oplysningen f(10) = 112

112 = 10·10 + b
112 = 100 + b
b = 12

Forskriften er således klar:

f(x) = 10x + 12

hvor x er antal produceret enheder
og f(x) er den samlede produktionsomkostning herfor

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. november 2011 af Walras

Hvis du tager udgangspunkt i den almindelige formel for en lineær funktion

f(x)=ax+b,

er f(x) de samlede omkostninger, x den producerede mængde, mens a er enhedsomkostningerne, og b er de faste omkostninger.

Ved prodution af x=10 kan du indsætte de samlede omkostninger såvel som enhedsomkostningerne, idet

112=10*10+b <=> 112=100+b <=> b=12,

så det må gælde, at de faste omkostninger er 12 kr.

Dermed må de samlede omkostninger være beskrevet ud fra forskriften

f(x)=10x+12,

hvor f(x) de samlede omkostninger, og x den producerede mængde.


Svar #3
10. november 2011 af K1993 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. Jeg sidder med en aflevering, der skal afleveres klokken 12 og har egentlig også et andet problem.

 

TRekant ABC er ikke retvinklet. Arealet af trekant ABC er 6, siden b=4 og sin(C) = 0,5

 

a) bestem længden af siden a

 

 

Jeg går ud fra at jeg skal bruge arealformlen 0,5*a*b*Sin(c) og isolere a i formlen, men jeg kan ikke helt få det til at hænge sammen.

 

Har i mon et svar på det?


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. november 2011 af PeterValberg

T = 1/2·a·b·sin(C)

a = 2T/(b·sin(C))

husk at indstille lommeregneren til grader (DEG) ikke radianer (RAD)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
10. november 2011 af K1993 (Slettet)

Hvis jeg indsætter talene , så får jeg følgende

 

a = 2*6 / (4* sin(30)) = 1,5 

 

men hvis jeg så tester om a virkelig er 1,5 ved at regne arealet ud ( som vi ved er 6) så får jeg

 

T= 0,5 * 1,5 *4 * sin(30) = 1,5

og sin(C) = 0,5 betyder da at det er sin(30) 

 

Er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. november 2011 af PeterValberg

du får oplyst at:

TABC = 6

b = 4

sin(c) = 0,5

 

a = 2T/(b·sin(c)) = (2·6)/(4·0,5) = 12/2 = 6

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
10. november 2011 af K1993 (Slettet)

og kan du eventuelt forklare hvordan du isolerer a i T= 1/2* a*b*sin(C)


Brugbart svar (1)

Svar #8
10. november 2011 af PeterValberg

ja da (det er ikke så svært, som det ser ud)

T= 1/2* a*b*sin(C)       først ganger jeg med 2 på begge sider, for at få ½ til at forsvinde
2T =a*b*sin(C)             da der er gangetegn mellem a b sin(C) divideres begge sider med b·sin(C)
2T/(b·sin(C)) = a

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
10. november 2011 af K1993 (Slettet)

Jamen tusind tak for hjælpen :) 


Svar #10
10. november 2011 af K1993 (Slettet)

Der er givet følgende kriteriefunktion

F(x,y)= 25x+25y

Under bibetingelserne y >= -3x+ 14 og Y>= -0,5x+9

og positivitetsbetingelserne Y >= 0 og x >= 0

A) Bestem det punkt indenfor polygonområdet hvor f antager sin mindsteværdi

Det første jeg har gjort, at at finde nogle niveaulinjer :

N(200):f(x,y) = 200

25x+25y=200

y=-x+8

N(350) : f(x,y)= 350

 

25x+25y= 350

y=-x+14

ved parallelforskydning af niveaulinjerne kunne jeg at mindsteværdien kunne aflæses til 250 i punktet (2;8), altså i f(2,8)=250

 

B)  Angiv det interval hvor koefficienten x kan varierer så man stadig fastholder den optimale løsning fundet i spørgsmål a

 

 

 

Jeg har lavet spørgsmål a, og er rimelig sikker på, at det er korrekt, men er usikker på hvordan jeg beregner spørgsmål b.

Kan du mon også give et svar på det?


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. november 2011 af PeterValberg

Aarrghhh, - det er handelsmatematik, hvilket ikke er min stærke side :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
10. november 2011 af K1993 (Slettet)

Det helt i orden, tusind tak for hjælpen ellers :-) 


Skriv et svar til: Lineær funktion om omkostninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.