Matematik

hurtig hjælp

17. november 2011 af yaba (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej har lidt problemer med matematik opgave.

Når strømmen til en fryser afbrydes, stiger temperaturen i fryseren. For en bestemt
fryser kan temperaturen, t timer efter at strømmen er afbrudt, beskrives ved
funktionen
f( t)=20-38*e^-0,0090*t

hvor f(t) er målt i C.


1) Bestem temperaturen i fryseren til tidspunkterne t = 0 og t = 24. resulatet giver -18c, og resultat giver -10,62 c
2) Bestem, hvor lang tid der går, fra strømmen er afbrudt, til temperaturen i
fryseren er -9C.

skal jeg ikke isoler t?

f( t)=20-38*e^-0,0090*t --> f(t)=t*20-38*e^-0,0090--> f(t)/20-38*e^-0,0090?

kan ikke komme vider her.


I en anden fryser kan temperaturen, t timer efter at strømmen er afbrudt, beskrives
ved funktionen
g(t)=20-38*e^-k*t

hvor g(t) er målt i C, og k er et positivt tal.
Det oplyses, at der går 56 timer, fra strømmen til denne fryser er afbrudt, til
temperaturen i fryseren er -9C.
3) Beregn tallet k.

jeg vil isoler k. men hvordan gør det?

Er der nigen som kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. november 2011 af greg0065 (Slettet)

2) Bestem, hvor lang tid der går, fra strømmen er afbrudt, til temperaturen i
fryseren er -9C.

skal jeg ikke isoler t?

Ja du skal :)

f(t) = 20-38*e^-0,0090*t = -9C

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Det oplyses, at der går 56 timer, fra strømmen til denne fryser er afbrudt, til
temperaturen i fryseren er -9C.
3) Beregn tallet k.

jeg vil isoler k. men hvordan gør det?

Du har funktionen:

g(t)=20-38*e^-k*t

Du indsætter betigelserne:

g(56) = 20-38*e^-k*56 = -9C

og issolerer k :)


Svar #3
17. november 2011 af yaba (Slettet)

# 1

hvordan isoler jeg t og k?

jeg har problemer med at isoler. 

hvis du kan hjælpe mig, med alle mellem regninger, så jeg forstår det

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. november 2011 af greg0065 (Slettet)

Du trækker 20 fra på begge sider, dividere med 38 på begger sider, tager den naturlige logaritme på begge sider og dividere til sidst med 0,0090 på begge sider xD

 

nem? :D

 


Svar #5
17. november 2011 af yaba (Slettet)

f(t) -20 = -38*e^-0,0090*t

f(t)-20/38=e*^-0,0090*t

In(f(t)-20/38)=In(e*^-0,0090*t)

f(-9)-20/38/-0,0090=t ?49,47?

 

g(56) = 20-38*e^-k*56 = -9C

g(56)-20/38-56= 41,47?

Er det rigitgt?


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. november 2011 af greg0065 (Slettet)

nej ...

20-38*e^-k*56 = -9

- 20

-38*e^-k*56 = -9 - 20 = -29

/ -38

e^-k*56 = -29/-38 = 0.7632

ln()

-k*56 = ln(0.7632)  .... mangler lommeregner her

/-56

k = ln(0.7632) / -56


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2015 af LineOlsen1 (Slettet)

Hvordan har du fået resulatet til at give -18 og -10,62 grader ? 

Kan ikke finde ud af, at løse den i N-spire


Skriv et svar til: hurtig hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.