Matematik

3 medium opgaver.

04. december 2011 af MrEr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude.

 

Vi har fået 7 opgaver fra årets Georg Mohr konkurence. Sidder fast i 3 af dem. Der skal forklaring med, men er helt blank, kan i hjælpe? de vedhæfted.

Vedhæftet fil: Unavngivet.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der blev vedlagt 2 opgaver, Opg 4 og Opg 5.

Opg 4. Den indre trekant er ligesidet, og vinklerne i denne trekant er alle 60º. Betragt nu de to små ligebenede trekanter. Kald topvinklen i en af disse trekanter for α og de to lige store vinkler ved grundlinien for β. Den ydre figure er en rhombe, og derfor også et parallelogram. Vinklen i rhomben nederst til højre er da

α + 60º + α ,

og da figuren netop er et parallelogram, er vinklen ved ? da også lig med α + 60º + α . Da trekanten i det øverste venstre hjørne er ligebenet, er hver af de to vinkler ved dens grundlinie da (180º - (α + 60º + α))/2 = 60º - α .

Ser vi på supplementvinklerne ved trekantens to andre vinkelspidser, har vi da

β + 60º + 60º - α = 180º , og af vinkelsummen i en af de små trekanter har vi

α + 2β = 180º . Altså

β - α = 60º
α + 2β = 180º,

hvoraf

3β = 240º , og dermed β = 80º, og α = 20º . Vinklen ved ? er da ? = 100º

---------------------------------------------------------

Opg 5. I opgaven med cirklerne nedfælder vi den vinkelrette fra den store cirkels centrum C til den nederste vandrette parallel og kalder den vinkelrettes skæringspunkt med parallellen for R. Endvidere kalder vi centrum i den lille cirkel til højre for D. Vi har da

|CR|2 + |RQ|2 = |CQ|2 , dvs.

32 + |RQ|2 = |CQ|2 .

Endvidere har vi

sin(RQC) = |CR| / |CQ| = 3 / |CQ| .

Benytter vi cosinusrelationen i trekant CDQ, har vi

|CD|2 = |CQ|2 + |DQ|2 -2·|CQ|·|DQ|·cos(CQD)

Da vinkel CQD og vinkel RQC er komplementærvinkler, er cos(CQD) = sin(RQC), og endvidere er |CD| = 4, og |DQ| = 1, så vi får

42 = |CQ|2 + 12 - 2·1·|CQ|·3/|CQ| , eller

42 = |CQ|2 + 1 - 6 , og dermed

|CQ|2 = 21 .

Den søgte afstand |PQ| er da

|PQ| = 2·|CQ| = 2·√21


Svar #2
06. december 2011 af MrEr (Slettet)

Nu har jeg kigget på den her  i et par dage, og forstår stadig ikke helt, Hvordan får du pludselig: sin(RQC) = |CR| / |CQ| = 3 / |CQ|
Det forstår jeg slet ikke :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Trekanten CRQ er retvinklet med CQ som hypotenusen. Vinklen RQC er vinklen med toppunkt i Q og med QR og QC som dens ben. Det burde da være klart, at

sin(RQC) = |CR| / |CQ| , (modstående / hypotenusen)

og da CR er radius i den store cirkel, er |CR| = 3 .


Svar #4
06. december 2011 af MrEr (Slettet)

Okay super, trekant RQC hvordan skal den se ud? er det en linje fra C til D og D til Q og Q til C? 
 

Mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Læs dog forklaringen i #1 og tegn med. Punkterne er forklaret og defineret der.

Trekant RQC er trekanten dannet af punkterne R, Q og C som vinkelspidser.


Skriv et svar til: 3 medium opgaver.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.