Matematik

lineær funktion, omkostning

05. december 2011 af JTPUK (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej,

Forud for trykning af en bog har trykkeriet afgivet 2 tilbud:

oplagsstørrelse = x = 3.000 stk eller 5.000stk

omkostninger = f(x) = 130.000kr eller 160.000kr.

det antages at omkostningerne er en linær funkrion af oplagstallet

Bestem for skriften af denne funktion..... 

Det synes jeg er lidt forvirrende... nogen der kan hjælpe?

 

:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)

Forskriften for en lineær funktion er givet ved

            f(x) = ax+b

Du skal finde a og b.


Svar #2
05. december 2011 af JTPUK (Slettet)

Hej, da det var jeg godt klar over, men hvordan???


Svar #3
05. december 2011 af JTPUK (Slettet)

y2-y1/x2-x1 

det er såda, ik'??


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)

Når y = f(x) er a givet ved:

            a = Δy / Δx = (y2 - y1) / (x2 - x1)

Indsæt nu a i

            f(x) = ax + b,

og isolér b.

 


Svar #5
05. december 2011 af JTPUK (Slettet)

jeg beklager, men jeg skal vist have den skåret lidt mere ud...


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. december 2011 af HaettemaageN (Slettet)

Det bliver ret svært uden, at løse opgaven for dig :)

Men vi prøver. Du har i opgaven givet nogle informationer, som kan omdannes til to punkter:

       (x1,y1) = (3000, 130000)
       (x2,y2) = (5000, 160000)

Disse værdier indsætter du i formlen for a, jeg skrev op i #4. Så kan du regne værdien af a ud, og indsætte denne og et punkt, fx. (x1,y1), i

      y = ax+b

og isolere b, du får altså:

     b = y1 - a·x1

Det endelige svar på din opgave vil så være:

   f(x) = ax +b

hvor du har indsat de fundne værdier for a og b, men ikke et punkt.


Svar #7
05. december 2011 af JTPUK (Slettet)

Så faldt 5ørern. :-)

 

Tak for hjælpen


Skriv et svar til: lineær funktion, omkostning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.