Fysik

El sikkerhed

11. december 2011 af frkliliendal (Slettet)

Har læst mig til at et jordforbundet elektrisk system beskytter en patient ved at holde alle ledende overflader og "receptacle grounds" i en patients nærhed på samme potentiale.

Er ikke helt med på hvad en "receptacle ground" er?

Forstår heller ikke hvorfor det beskytter patienten at holde tingene på samme potentiale? Og hvad er det for et potentiale?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. december 2011 af hesch (Slettet)

"Receptacle ground" er det vi på dansk ofte kalder "jord". Man "jorder" et apparat, eksempelvis et komfur, ved at forbinde den ledende overflade eller komfurets skærm til jordpotentialet i stikkontakten, der igen er forbundet til en ledende plade, som man simpelthen graver ned i jorden.

Hvis der sker en fejl i komfuret, således at en spændingsførende fase kommer i berøring med den ledende overflade, vil fasespændingen kortslutte til jord: Sikringerne vil springe eller HFI-relæet vil bryde, hvilket afværger en farlig situation, hvor overfladen på komfuret er under farlig spænding.

 Vandhaner og radiatorer er eksempler på ting, der naturligt er jordforbundne. Hvis du rører et komfur, hvis overflade er under farlig spænding, med den ene hånd og en vandhane med den anden, vil den farlige spænding "kortslutte" til jord gennem dig. Hvis komfuret er jordet, vil denne kortslutning i stedet ske gennem jordlederen.

Patienter er særligt udsatte for "fejlstrømme", da de ofte er forbundet til elektrisk måleudstyr, elektrisk drevet respirator, osv. Derfor gælder særligt skrappe krav til el-sikkerhed her.

Du kan få farligt stød, hvis du rører to forskellige potentialer på een gang, f.eks. fasespænding / jordspænding / nulspænding. Derfor er det en sikkerhedsmæssig god ide, at have samme potentiale på alle omgivelser man kan komme i berøring med og her har man så valgt jord som fælles potentiale, alene af den grund, at våde badeværelsesgulve, vandhaner osv., naturligt har dette potentiale


Skriv et svar til: El sikkerhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.