Matematik

Tre ligninger med tre ubekendte

16. februar 2012 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg sidder med en opgave, hvor jeg skal løse tre ligninger med tre ubekendte. Ligningssystemet hedder da:

0 = [4μ1 + 4μ21 + 2μ2δ2 + 6μ1δ3/H

0 = 2μ2δ1 + [4μ2 + 4μ32 + 6μ3δ3/H

0 = - F - 6μ1δ1/H  - 6μ3δ2/H + 24μ1δ3/H2

Her skal δ-værdierne findes, idet μ1 = μ3.

Kan det løses i hånden?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Ja, det er et lineært ligningssystem, så det kan da løses i hånden.


Svar #2
16. februar 2012 af turk89 (Slettet)

Er der en "nemmere" fremgangsmåde end en anden? Hvad ville du gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du kan jo starte med at indsætte μ1 = μ3 og så eliminere δ3 , så det er reduceret til et ligningssystem i δ1 og δ2 .


Svar #4
16. februar 2012 af turk89 (Slettet)

0 = [4μ1 + 4μ21 + 2μ2δ2 + 6μ1δ3/H

0 = 2μ2δ1 + [4μ2 + 4μ12 + 6μ1δ3/H

0 = - FH - 6μ1δ1  - 6μ1δ2 + 24μ1δ3/H


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

I - II :     (4μ1 + 2μ21 - (4μ1 + 2μ22 = 0

4·I - III: (22μ1 + 16μ21 + (6μ1 + 8μ22 = -FH

Hvis 2μ1 + μ2 ≠ 0 , ser man så, at δ1 = δ2 , og dermed

(28μ1 + 24μ21 = -FH

Så skulle du kunne løse resten selv.


Svar #6
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#5

Tak for det, men jeg har lavet en mindre fortegnsfejl. Den må jeg lige finde først.


Svar #7
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#5

Har fundet fortegnsfejlen. I følge lommeregneren får jeg også det rigtige resultat nu.

Ligningssystemet ser følgende:

0 = [4μ1 + 4μ21 + 2μ2δ2 - 6μ1δ3/H

0 = 2μ2δ1 + [4μ2 + 4μ12 - 6μ1δ3/H

0 = - FH - 6μ1δ1  - 6μ1δ2 + 24μ1δ3/H

Er fremgangsmåden stadig det samme som i #5?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det er samme fremgangsmåde.


Svar #9
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#8

Hvordan kan du se forholdet i linje 3 i #5?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Træk Ligning II fra Ligning I i #7:

[4μ1 + 4μ21 + 2μ2δ2 - 6μ1δ3/H - ( 2μ2δ1 + [4μ2 + 4μ12 - 6μ1δ3/H ) = 0 , eller

[4μ1 + 2μ21 - [4μ1 + 2μ22 = 0 ,

så hvis 2μ1 + μ2 ≠ 0 , følger det , at δ1 = δ2 .

Gang nu Ligning I med 4 og læg Ligning III til:

[10μ1 + 16μ21 + [-6μ1 + 8μ22 = FH , eller

[4μ1 + 24μ21 = FH


Svar #11
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#10

Jeg forstår bare ikke, hvordan du kan komme frem til "hvis 2μ1 + μ2 ≠ 0 , følger det , at δ1 = δ2". Hvad får dig til at tænke det?


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det er jo nulreglen for et produkt. Man når frem til ligningen

[4μ1 + 2μ2] · (δ1 - δ2) = 0 ,

så hvis 4μ1 + 2μ2 ≠ 0 , kan man jo slutte, at δ1 = δ2 .

 


Svar #13
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#12

Hvor ved du så på forhånd, at 4μ1 + 2μ2 ≠ 0?


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det ved jeg jo heller ikke, og derfor skriver jeg "hvis" . Jeg formoder, at du selv har kendskab til, hvad dine koefficienter repræsenterer og kan ræsonnere dig til, om det er tilfældet eller ej.


Svar #15
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#14

Du rammer faktisk det rigtige facit, men finder det underligt, at man kan "gætte" sig frem til en løsning.

I mit tilfælde er det også, at 4μ1 + 2μ2 ≠ 0. Hvad ville man så gøre, hvis dette ikke var tilfældet? Du behøver ikke, at regne det, men blot forklare, hvis det er simpelt.


Brugbart svar (0)

Svar #16
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jeg gætter mig da ikke til løsningen. Den kommer jo ud af ligningerne.

Hvis μ2 = -2μ1 ville man jo så indsætte det i ligningerne. De to første ligninger reduceres så til

0 = [4μ1 - 8μ11 - 4μ1δ2 - 6μ1δ3/H

0 = -4μ1δ1 + [-8μ1 + 4μ12 - 6μ1δ3/H ,

eller, under antagelsen at μ1 ≠ 0,

-4δ1 -4δ2 -6δ3/H = 0

-4δ1 -4δ2 -6δ3/H = 0

dvs. Lign I og II er samme ligning, og systemet er, som ventet, underbestemt.

 


Svar #17
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#16

Ok, så det er noget vi må antage for at komme videre.

Se billedet jeg har vedlagt. Synes ikke, at jeg får det samme som dig til sidst.

Kan ikke se, hvordan jeg skal bruge δ1 = δ2.

Vedhæftet fil:Udregning.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nej, du skal bruge din indsigt i problemet til at konkludere, at 4μ1 + 2μ2 ≠ 0 .

Man finder jo så , at

δ1 = δ2 = FH / [4μ1 + 24μ2]

og så af den oprindelige Lign I

δ3 = H/(6μ1) · [4μ1 + 6μ21 = FH2 · [4μ1 + 6μ2] / ((6μ1)[4μ1 + 24μ2])

                                                  = FH2 · [2μ1 + 3μ2] / (12μ11 + 6μ2])


Svar #19
20. februar 2012 af turk89 (Slettet)

#18

Jeg har nok svært ved at konkludere det du skriver, ja.

Kan du vise, hvordan du får fra #10:

[10μ1 + 16μ21 + [-6μ1 + 8μ22 = FH?


Brugbart svar (0)

Svar #20
20. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ligningerne er, fra #7

I:   0 = [4μ1 + 4μ21 + 2μ2δ2 - 6μ1δ3/H

III: 0 = - FH - 6μ1δ1  - 6μ1δ2 + 24μ1δ3/H

4·(I):  0 = [16μ1 + 16μ21 + 8μ2δ2 - 24μ1δ3/H

4·(I) + (III): 0 = -FH + [16μ1 + 16μ2 - 6μ11 + [- 6μ1 + 8μ22 , eller

[10μ1 + 16μ21 + [- 6μ1 + 8μ22 = FH

Det var måske en fordel, hvis du gav dig til at regne med ved siden af på papir.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.