Kemi

Masse %/masse, formel/aktuel koncentration

04. juni 2012 af maria198 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har store problemer med en hel opgaver - Har prøvet at lave den, men får helt forkert facit...

Sætter stor pris på hjælp - Og vil gerne have hjælp til, hvilke tal jeg skal finde fx., n, m, M osv... og på hvilken måde jeg skal stille det op.

a) Beregn masse % af vand i jern(III)nitrat-vand(1/9)

 

Betragt følgende to opløsninger:

1, 6,420 g jern(III)nitrat-vand(1/9) opløses i vand til samlet volumen på 100,0 mL

2, 5,000 g kaliumphosphat opløses i vand til et samlet volumen på 100,0 mL

b) Bereng den formelle koncentration af jern(III)nitrat opløsningen og kaliumphosphat opløsningen.

c) Beregn den aktuelle koncentration af kaliumioner i den vandige opløsning af kaliumphosphat

 

Opløsningen af kaliumphosphat og opløsningen af jern(III)nitrat blandes.

d) Opskriv et afstemt reaktionsskema med fasebetegnelser for den reaktion, der sker ved sammenblandingen af opløsningerne.

e) Beregn den masse af produkt, der maximalt kan udfældes ved reaktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2012 af 012343210

a) opstil reaktionen for tørring af jern(II)nitratnonahydrat:

FeNO3*9H2O -> FeNO3 + 9H2O

 

find molmassen for jern(II)nitratnonahydrat  og vand. udregn massen af vand ud fra 1 gram jern(II)nitratnonahydrat (n=m/Mw). Derefter finder du masse procenten ved at dele den fundne masse af vand med 1gram.

 

De andre kommer når jeg har spist hvis ikke andre når at svare inden;)

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2012 af 012343210

b) regner du ud fra c=n/V

c) skriv reaktionen op for opløsningen af kaliumphosphat til ioner. hvorved du vil se at koncentrationen af kalcium bliver dobbelt så stor som for kaliumphosphat.

d) er nok bare en fældnings reaktion, men tjek selv med facit.

e) skriv reaktionen op og se hvilken der er overskud af og benyt n=m/Mw til at udregne massen.

 

 

Hvis der er noget der driller skriver du bare;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2012 af mathon

a) Beregn masse % af vand i jern(III)nitrat-vand(1/9)

      massen af 9 mol H2O
                                                             9·(18,015 g/mol) = 162,135 g/mol
 

      massen af 1 mol Fe(NO3)3*9H2O

                                                            sum({1,3,9,9}*{55.847,14.007,15.999,18.015}) g/mol = 403,994 g/mol

     masseprocent H2O
                                                           (162,135 g/mol) / (403,994 g/mol) = 0,40133 ≈ 40,1%            


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2012 af mathon

b) Beregn den formelle koncentration af jern(III)nitrat opløsningen
 

                      c(Fe(NO3)3) = ((6,420 g) / ((403,994 g/mol) - (162,135 g/mol))) / (0,100 L) = 0,265 M


Svar #5
05. juni 2012 af maria198 (Slettet)

Tak tak TAK!!

Det har hjulpet meget.

Men kan stadig ikke finde ud af e)..... ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. juni 2012 af 012343210

Prøv og kigge i dette Excelark - det kan være det hælper lidt;)

Vedhæftet fil:løsning.xlsx

Svar #7
05. juni 2012 af maria198 (Slettet)

Tak - Jeg prøver.

For at regne n slut ud - Skal jeg da bruge molforhold?

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. juni 2012 af mathon

 

                                                              Fe(NO3)3 (aq)   +   K3PO4 (aq)   --->   FePO4 (s)    +   3 KNO3 (aq)
ækvivalente stofmængder i mol:                                   
1                           1                           1                        3
ækvivalente stofmængder i g:                        241,86                  212,27                  150,82               303,30
aktuelle mænder i g:                            6,420·(1-0,401)                5,000
         

              mængdeforhold   
                                                         Fe(NO3)3
                                                                                                        
6,420·(1-0,401) / 241,86 = 0,0159

                                                          K3PO4
                                                                                                        
5 / 212,27 = 0,0236

                   dvs
                                                            Fe(NO3)3 er den begrænsende faktor


                   produktmasserne
                                                            FePO4                          KNO3
                                                 0,0159· 150,82                0,0159· 303,30    

                                                          2,398 g                        4,822 g                                                       
                                                                                                           


Svar #9
05. juni 2012 af maria198 (Slettet)

Nu har jeg prøvet - igen :)

Jeg får det rigtige resultat når jeg tager molforholdet mellem Fe(NO3)3 og FePO4

Men hvordan ved jeg at jeg skal tage molforholdet mellem de to og ikke molforholdet mellem K3PO4 og FePO4 ????


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. juni 2012 af 012343210

molmassen kan man se som et antal molekyler. Og den der er mindst af er den begrænsende faktor og vil løbe tør først så derfor kan der ikke reagere mere end der er af den.


Svar #11
05. juni 2012 af maria198 (Slettet)

Så det betyder at man udregner molforhold ud fra den mindste mol?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. juni 2012 af 012343210

HVis de reagere en til en så ja, hvis de reagere to til en skal man selvfølgelig lige tjekke om der er 2 gange mere af den molmængde der er størst.


Svar #13
05. juni 2012 af maria198 (Slettet)

Mange gange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. november 2013 af Melekh (Slettet)

B er forkert stillet op


Skriv et svar til: Masse %/masse, formel/aktuel koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.