Matematik

Bevis for 2.gradspolynomiets minimum mm.

21. juni 2012 af shoney (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg har to eksamensspørgsmål som jeg simpelthen ikke forstår.

det første:

Grafen for et andengradspolynomie har et ekstrema kaldet "toppunkt". Du skal for et simpelt andengradspolynomie bevise at dette ekstrema er et minimum.



Jeg kan sagtens bevise toppunktsformlen, men noget siger mig, at det ikke er det jeg bliver bedt om?


Og det næste spørgsmål:

Grafen for et andengradspolynomie har et ekstrema kaldet "toppunkt". Du skal for et simpelt andengradspolynomie bevise at grafen for et simpelt andengradspolynomie er symmetrisk om den lodrette linje gennem "toppunktet"




Jeg er ret presset, da jeg skal have 10 eller 12 for at komme ind på  mit studie, så jeg kunne godt bruge en forklaring om hvordan jeg skal gribe det an.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2012 af peter lind

Du skulle vise at toppunktet er minimum. Dette gælder kun for a>0.  Du kan  differentiere funktionen og vise at p'(x) varierer - 0 +

Polynomiet kan skrives som a(x-b/(2a) )2 -d/(4a) hvilket viser at funktionen er symmetrisk omkring aksen y =-b/(2a)

Du kan evt. lave en paralelforskydning så aksen kommer til at være y aksen


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2012 af Tronker (Slettet)

Jeg har samme spørgsmål og sidder også og er lidt forvirret over spørgsmål om bevis for andengradspolynomiet er symetrisk om top-punktet.

Til Peter lind: Din forklaring minder mig om beviset for løsninger til andengradspolynomiet?

Anyway, jeg kan ikke gennemskue hvordan det beviser at funktionen er symmetrisk om aksen :)

Håber nogle kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2012 af mathon

 

               parablen
                                                                                   f(x) = ax2       a≠0     

               parallelforskudt efter
               parallelforskydningsvektor
               [-b/(2a) ; -d/(4a)]
                              har ligningen
                                                                                  f(x) = ax2+bx + c = a(x+(b/(2a))2 + (-d/(4a))       a≠0

      så
                hvis
parablen f(x) = ax2 er symmetrisk om linjen x = 0 ⇔ parablen f(x) = ax2+bx+c er symmetrisk om linjen x =-b/(2a)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2012 af Tronker (Slettet)

Det hjalp en del, men ville du have mulighed for at uddybe hvad du gør i:

f(x) = ax2+bx + c = a(x+(b/(2a))2 + (-d/(4a))       a≠0

Det er mig uforståeligt hvorfor [-b/(2a) ; -d/(4a)] sættes ind der hvor det gør :) Jeg er dog med på, det er toppunkts formlen xD


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. juni 2012 af mathon

se

Vedhæftet fil:Andengradsfunktioner.doc

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. juni 2012 af Tronker (Slettet)

nvm ty :)


Skriv et svar til: Bevis for 2.gradspolynomiets minimum mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.