Matematik
Masse af en plade (calculus)
Spørgsmålet er vedhæftet.
jeg ved at massen bestemmes ved
m = ∫R S dA hvor S = S(x,y) er densiteten
mit spørgsmål er at definere grænseværdierne.
grænseværdierne for x-planen er jo b= 4, a = 1.
grænseværdier for y vil jeg gerne have hjælp til at bestemme.
Svar #1
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Spørgsmålet
Svar #2
05. august 2012 af peter lind
Nedre grænse 1 <=x2+y2 <=> 1-x2 > y2 <=> y > kvrod(1-x2) eller y < -kvrod(1-y2). Den anden grænse beregnes på samme måde
Svar #6
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
er det op til mig selv at vælge hvilken jeg vil regne med?
Svar #7
05. august 2012 af peter lind
nej. Du får 2 intervaller nemlig fra -kvrod(4-x2) til -kvrod(1-x2) og fra kvrod(1-x2) til kvrod(4-x2)
Du kan også betragte det som, der er udskåret en halvcirkel ud af pladen. Beregn så massen som om udskæringen ikke var der, hvilket vil sige fra -kvrod(4-x2) til kvrod(4-x2). Dernæst beregn massen af det udskårne d.v.s. fra -kvrod(1-x2) til kvrod(1-x2) og træk det fra .
Tegn evt. en figur af området. Det er altid godt at gøre det i den slags opgaver
Svar #8
05. august 2012 af asddsaf (Slettet)
hvordan kommer integral udtrykket til at se ud?
er stadig forvirret.
Svar #9
05. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#8
M = 0∫2 -√(4-x^2)∫√(4-x^2) x dy dx - 0∫1 -√(1-x^2)∫√(1-x^2) x dy dx
Svar #10
05. august 2012 af peter lind
∫01x(∫-kvrod(4-x^2)-kvrod(1-x^2)dy)dx + ∫01x(∫kvrod(1-x^2)kvrod(4-x^2)dy)dx eller
∫01x(∫-kvrod(4-x^2)kvrod(4-x^2)dy)dx - ∫01x(∫-kvrod(1-x^2)kvrod(1-x^2)dy)dx
Svar #11
06. august 2012 af asddsaf (Slettet)
#9 og 10# angiver to forskellige grænser..
hvorfor er grænserne 1 og 0 i #10?
eller 2 og 0 i #9?
Svar #12
06. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#11
Det område, der skal integreres over, er
R = {(x,y} ∈ R2 | 1 ≤ x2 + y2 ≤ 4 , x ≥ 0}
Betingelsen 1 ≤ x2 + y2 ≤ 4 udvælger alle punkter i en cirkelring med centrum i (0,0) og med indre radius 1 og ydre radius 2. Betingelsen x ≥ 0 udvælger alle punkter i den højre halvplan, der har y-aksen som skillelinie og som indeholder den positive x-akse. Mængden R er fællesmængden af disse to mængder.
Integralet i #9 beregnes ved først at integrere over hele halvcirklen med centrum i (0,0) og med radius 2, begrænset af y-aksen og indeholdende den positive x-akse. Dernæst foretages den samme integration over den tilsvarende halvcirkel med radius 1, og det sidste integral trækkes fra det første.
Svar #13
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)
efter at integreret første del får jeg
8-(16/3)
og andet led
1-(2/3)
så løsningen som jeg får er
(8-(16/3)) - (1-(2/3))
Svar #14
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
Jeg finder (se #9)
0∫2 -√(4-x^2)∫√(4-x^2) x dy dx = 16/3 , og
0∫1 -√(1-x^2)∫√(1-x^2) x dy dx = 2/3 ,
så
M = (16/3) - (2/3) = 14/3
Svar #15
07. august 2012 af asddsaf (Slettet)
Det ser ud til at jeg får et andet resultat end du gør, så jeg må regne det igennem igen.
Svar #16
07. august 2012 af Andersen11 (Slettet)
#15
Her benyttes
0∫2 -√(4-x^2)∫√(4-x^2) x dy dx = 0∫2 2x·√(4 - x2) dx = 0∫4 √(4-t) dt = 0∫4 (4-t)1/2 dt
= [ -(2/3)·(4-t)3/2 ]40 = (2/3)·43/2 = (2/3)·8 = 16/3
og tilsvarende
0∫1 -√(1-x^2)∫√(1-x^2) x dy dx = 0∫1 2x·√(1 - x2) dx = 0∫1 √(1-t) dt = 0∫1 (1-t)1/2 dt
= [ -(2/3)·(1-t)3/2 ]10 = (2/3)·13/2 = 2/3
Svar #17
08. august 2012 af asddsaf (Slettet)
∫x dx = (1/2)*x2 ikke?
hvorfor skriver du 2x √4-x2 ?
men du bruger også anden regne metode end jeg gør.
Svar #18
08. august 2012 af peter lind
Der integreres første gang med hensyn til y. x er i denne forbindelse en konstant. Det giver [x*y]ab = x[y]ab. hvor a og b er de angivne nedre og øvre grænser for y. Resultatet skal dernæst integreres med hensyn til x
Svar #19
10. august 2012 af asddsaf (Slettet)
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1222575
kan i hjælpe mig videre med det? jeg er stadig ikke med.
Svar #20
14. august 2012 af persie (Slettet)
men hvordan løser man del opgave b så? er det bare samme grænser jeg anvender for at finde y?
