Kemi

Ligevægt - Le Chateliers princip

14. oktober 2012 af littlejimmy (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen,

Er der nogle, som kan forklare mig ligevægts- og le Chaterliers- princippet meget pædagogisk?
 

Alt vel-

Moari


Brugbart svar (8)

Svar #1
15. oktober 2012 af Casabon

Mange reaktioner kan forløbe både i den ene og den anden retning. Disse reaktioner vil indstille sig i en ligevægt. Det betyder ikke nødvendigvis at der er ligeså meget produkt som substrat eller omvendt når ligevægten har indfundet sig. Et eksempel på en ligevægt er;

N2 (g) + 3 H2  (g) ⇔ 2 NH3 (g)

Le Chateliers princip siger; "Et ydre indgreb i et system i ligevægt fremkalder en forskydning, der formindsker virkningen af indgrebet."

Det er ikke så kompliceret som det lyder. Det fortæller bare, at hvis man ændrer på noget i en ligevægt, vil den forskydes i den retning, som mindsker ændringen. Man kan sige at ligevægten ikke kan lide forandring. Hvis man fx øger trykket vil reaktionen forløbe i den retning, som mindsker trykket. I eksemplet ovenfor vil det sige, at reaktionen ville forløbe mod højre. Det skyldes at der kun er 2 gasmolekyler på højre side, men 4 på venstre siden (alle gasmolekyler udøver samme tryk ifølge Avogadros lov). 

Hvis nu vi tilføjede NH3 (g) til ligevægten, ville ligevægten ifølge Le Chateliers princip forsøge at mindske ændringen. Det ville betyde at reaktionen ville forskydes mod venstre, for at fjerne nogle NH3 molekyler. :)

Således gælder det for alle variable, man kan ændre i et ligevægtssystem. Det er dog ikke alle variable som påvirker ligevægten. Havde der eksempelvis været lige mange molekyler på produkt- og substratsiden ville en trykændring ikke forskyde ligevægten.


Svar #2
15. oktober 2012 af littlejimmy (Slettet)

Mange tusinde tak. Det var lige, hvad jeg havde brug for!


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. oktober 2012 af Casabon

Det er jeg glad for. :)


Brugbart svar (2)

Svar #4
21. december 2012 af mettehave95 (Slettet)

Hej Casabon, 

Jeg havde også et problem med at forstå helt hvad princippet gik ud på, men med din forklaring er det blevet meget letter at forstå! Tak :) 

Men har lige et spørgsmål: 

Hvordan forklarer man koncentrationsændring i en ligevægt med Le Chareliers Princip? Altså hvornår ved man om det skal forskyde mod højre eller venstre? For det er ikke det samme som tryk, altså at man kigger på koefficenterne, ik? 

På forhånd tak 


Brugbart svar (2)

Svar #5
21. december 2012 af mathon

 

                                           N2 (g)   +   3 H2 (g)   <--->  2 NH3 (g)

           med ligevægtsbrøken   
                                           [NH3 (g)]2 / ([N2 (g)] [H2 (g)]3) = Kc       

   ændres der påtvungent udefra på koncentrationerne, så der midlertidigt ikke er ligevægt,
   forskydes den oprindelige ligevægt, så ligevægtskonstanten atter opnås,
   hvilket
                  hvis        
                              [NH3 (g)]2 / ([N2 (g)] [H2 (g)]3) = K > Kc   
                              foregår ved en forskydning af den oprindelige ligevægt mod venstre


                  hvis        
                              [NH3 (g)]2 / ([N2 (g)] [H2 (g)]3) = K < Kc   
                              foregår ved en forskydning af den oprindelige ligevægt mod højre


Brugbart svar (2)

Svar #6
21. december 2012 af mettehave95 (Slettet)

Så vidst jeg forstår det så er det ligevægtsloven, ik? At hvis reaktionsbrøken er større end ligevægtskonstanten så forskydes den oprindelige ligevægt mod venstre, og hvis reaktionsbrøken er mindre end ligevægtskonstanten så forskydes den oprindelige ligevægt mod højre.. ? 


Skriv et svar til: Ligevægt - Le Chateliers princip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.