Fysik

Radioaktivitet???!?!?!? HJÆLP

06. november 2012 af Nikgi0 (Slettet) - Niveau: A-niveau


Et bestemt menneske indeholder 150 g kalium, hvoraf den radio- aktive isotop 40/19K udgør 0,012 %.

40/19K har en halveringstid på 1,28 · 10^9 år.
a) Bestem aktiviteten af radioaktivt kalium i dette menneske. I 40/19K sker størstedelen af henfaldene ved en beta-proces, en mindre del ved elektronindfangning, og en ganske lille del af ved positron- udsendelse.
b) Opskriv reaktionsskemaerne for de tre henfaldstyper.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. november 2012 af Jerslev

#0: Har du selv noget forslag?

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. november 2012 af Angsumalin (Slettet)

2. Radioaktivt kalium i mennesket
Et bestemt menneske indeholder 150 g kalium, hvoraf den radioaktive isotop (_19^40)K udgør 0,012%
(_19^40)K har en halveringstid på 1,28·?10?^9  år
a)  Bestem aktiviteten af radioaktivt kalium i dette menneske.
- Bestem menneskes masse der indeholder af kalium (_19^40)K, når der udgøres 0,012%
m =150 kg=0,15 kg             pct.=0,012%
m_K=m·pct/100
m_K=0,150 kg·0,012/100
   m_K=1,8·?10?^(-5) kg

- Bestem hvor mange  K-40 atomer der er i menneske
N= (1,8·?10?^(-5) kg)/(39,9640 u)=(1,8·?10?^(-5) kg)/(39,9640 u·1,6605·?10?^(-27 kg/u) )  =2,71·?10?^20      

-  Bestem henfaldskonstant k
T_(1/2)=1,28·?10?^9  år·365·24·3600 s/år=4,03661·?10?^16  s
k=(ln?(2))/T_(1/2) =(ln?(2))/(4,03661·?10?^16  s)  =1,72·?10?^(-17) s^(-1)


-  Bestem aktiviteten af radioaktivt kalium
N=2,71·?10?^20        k=1,72·?10?^(-17) s^(-1)
A=k·N
A=1,72·?10?^(-17) s^(-1)·2,71·?10?^20
   A=4657,7 Bq

Dvs. aktiviteten af radioaktivt kalium i dette menneske er 4657,7 Bq

Har selv lige haft alt opgaver
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2012 af mathon

a)

                      No = (150 g) / (39,098 g/mol) · (6,02214·1023 mol-1) = 2,3104·1024

heraf er
                      No(4019K) = (1,2·10-4) · (2,3104·1024) = 2,77248·1020
 

                      Ao = k·No = (ln(2)/T½) · (2,77248·1020) = (ln(2)/(4,03929·1016 s)) · (2,77248·1020) =

                                                                                                                      4757,62 Bq ≈ 4,8 kBq


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. november 2012 af Angsumalin (Slettet)

glemt du ikke lige det 0,012 % Mathon


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. november 2012 af mathon

 

          beta-proces
                                                             4019K   --->   4020Ca   +    0-1e   +   ν~  

 

          elektronindfangning
                                                             4019K   --->   4018Ar   +   Efoton

 

          positron- udsendelse
                                                             4019K   --->   4018Ar   +   0+1e   +   ν

                                                                                                                     

 

                    


Svar #6
06. november 2012 af Nikgi0 (Slettet)

Mathon, hvor får du 6,02214·10^23 mol-1 fra?


Brugbart svar (1)

Svar #7
06. november 2012 af mathon

@#4

                                                                0,012% = 0,012·10-2 = 1,2·10-4


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. november 2012 af mathon

 

            Avogadros konstant
                                                      NA = 6,02214·1023 mol-1


Skriv et svar til: Radioaktivitet???!?!?!? HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.