Matematik

enkelt- og dobbeltlogaritmisk

27. november 2012 af saja1994 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej, jeg er blevet stillet dette spørgsmål da jeg skulle lave en kort fremlæggelse i matematik om det;

 

2. Redegør for hvordan enkelt- og semilogaritmiske koordinatsystemer kan benyttes til at undersøge hvilken model, der bedst beskriver data. Du skal inkludere mindst ét af beviserne for, at lige netop den eksponentielle udvikling (el. potensudvikling) giver en ret linie i det semilogaritmiske (dobbeltlogaritmiske) koordinatsystem.

 

så er det jeg kommer lidt i tvivl om jeg mangler noget? jeg har skrevet indtil videre;

 

Et enkeltlogaritmisk koordinatsystem er et koordinatsystem, hvor x-aksen er en almindelig akse og y-aksen er logaritmisk, hvor i et dobbeltlogaritmiskpapir er både x- og y-aksen logaritmisk.
Hvis grafen er en ret linje på enkeltlogaritmiskpapir, så er der tale om en eksponentiel udvikling, hvor grafen for en ret linje på dobbeltlogaritmiskpapir, så er der tale om en potentiel udvikling. Begge grafer er altid på den positive side af aksen delt op fra 1, 19, 100 osv. og på den negative side af y-aksen er 0,1; 0,01; 0,001 osv. dette kaldes for decade.

og så har jeg også skrevet om den formel der gør det muligt at en eksponentiel og potentiel kan være en lige linje, men har ikke skrevet noget til der, så hvis nogle kan uddybe dette, så vil det hjælpe utroligt meget! :)

 

tak på forhånd :-D


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. november 2012 af SuneChr

Enkelt logaritmisk system                y  =  b·ax   ⇔   log y  =    (log a)·x   + log b

Dobbelt logaritmisk system              y  =  b·xa   ⇔   log y  =    a·(log x)   + log b

Begge forskrifter fremstiller rette linjer i de nævnte systemer.


Svar #2
27. november 2012 af saja1994 (Slettet)

ja, det ved jeg, men mangler at beskrive hvorfor og hvad man gør :)


Skriv et svar til: enkelt- og dobbeltlogaritmisk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.