Matematik

Ligning, uden hjælpemidler

15. januar 2013 af Me292 (Slettet) - Niveau: A-niveau

½x2 – 3x - 7/2  = 0

 

Skal løse denne ligning uden hjælpemidler, jeg er helt blank. Hvordan gør jeg?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2013 af NejTilSvampe

start med at forlænge med 2.

x2 - 6x - 7 = 0

Tænk på to tal hvor summen giver -(-6) og produktet giver -7.

Svaret er 7 og -1.

Dine rødder er 7 og -1.

Ellers brug den slaviske metode ved at indsætte i:

x = (-b+-sqrt(b^2-4*a*c) )/ 2a


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2013 af MPSG (Slettet)

Det er en klassik andengradsligning.

ax^2+bx+c =0

Løsningerne er givet ved:

(-b+-sqrt(b^2-4*a*c) )/ 2a

Se evt.

http://da.wikipedia.org/wiki/Andengradspolynomium

Under Nulpunktsbestemmelse.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. januar 2013 af SuneChr

Denne burde ikke kræve hjælpemidler på A-niveauet.

Når du nu siger, du er helt blank, får du nu chancen for at kunne løse enhver andengradsligning.

a·x2 + b·x + c = 0  ⇔      eller

                                   


Svar #4
15. januar 2013 af Me292 (Slettet)

Lad være med at nedgøre tak!

 

Herved bruger jeg formlen for diskriminanten, som lyder:  D = b2 – 4ac = (-3)2 – 4 * ½ * 3,5 = 2.  Der er altså to løsninger, for at x er 0 ??

 

Og hvad så med denne ligning: 5(x-4)(x+2)(3x+2) = 0, det er jo ikke en andengradsligning, men en helt simpel en, skal alle ledende så ganges sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2013 af MPSG (Slettet)

En andengradsligning har altid 2 løsninger, omend ikke altid reelle. Din har dog 2 reelle løsninger ja:-) i din anden ligning kan du bruge 0 reglen

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. januar 2013 af NejTilSvampe

#4 - Rettelse: Når diskriminanten er 0, er der to løsninger for x, hvor y er 0.

Det er et tredjegradspolynomium i faktoriseret form, benyt nulreglen.


Skriv et svar til: Ligning, uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.