Matematik

Hjælp, hurtigt! Andengradsligninger

01. februar 2013 af Vaksersød (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har ligningen.

 

(2ax+b)^2 = d

Hvorledes kan vi få fjernet andenpotensen på venstre side? Kan det altid lykkes?

Jeg ved virkelig ikke hvordan man fjerner andenpotensen kan nogen hjælpe?!

Venlig hilsen og tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2013 af mathon

for løsninger blandt de reelle tal
gælder
                   for d≥0 og a≠0

                                     (2ax+b)2 = d                        

                                     |2ax+b|2 = (√(d))2

                                     |2ax+b| = √(d)

                                     2ax+b = ±√(d)

                                     2ax = -b±√(d)

                                           -b±√(d)
                                     x = ---------
                                              2a

 

 


Svar #2
01. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Tak! :)

Du tager altså kvadratroden af d? Og så rykker andenpotensen over på den anden side?

Men til sidst forsvinder den jo helt som den skal? Fordi man tager kvadratroden?

Kan det altid lykkes?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2013 af mathon

 

                                     |2ax+b|2 = (√(d))2    to identiske potenser med samme eksponent har identiske rødder                                                   
                                     |2ax+b| = √(d)

 

                   for d<0 og a≠0

                                     ingen løsning blandt de reelle tal

 

 


Svar #4
01. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Tak! :)

Der er en opgave hvor der bliver spurgt: Fortegnet for tallet d spiller en rolle. Forklar hvilken.

Hvilken rolle spiller fortegnet for d?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2013 af mathon

 

                                                    genlæs #1 og #3,
                                                    så har du formentlig svaret

                                                   ikke kun skrive men også tænke  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. februar 2013 af mathon

du har i oversigt

                   for d>0 og a≠0
                                         -b±√(d)
                                     x = ---------                       som er to forskellige løsninger (rødder)

                                              2a

 

                   for d=0 og a≠0
                                         -b±√(d)
                                     x = ---------                       som er samme rod to gange = dobbeltrod

                                              2a                           dvs én løsning (rod)

 

                   for d<0 og a≠0

                                                                             ingen løsning = ingen rødder

 

 

denne sammenhæng mellem fortegnet for d og antal rødder
er særdeles opgavevigtig!

 

 

 


Svar #7
01. februar 2013 af Vaksersød (Slettet)

Jeg troede at når d = 0,

så er der en løsning og der skal man bruge formlen:

x= (-b)/(2*a)


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. februar 2013 af mathon

             det har du ganske ret i

    men formelt
                                 giver
                                        -b±√(d)
                                     x = ---------                      

                                              2a   

                                      

                                        -b+√(0)        -b
                                     x = ---------  =  ---                    

                                              2a   
      2a    

 

                                        -b-√(0)        -b
                                     x = ---------  =  ---                    

                                              2a   
      2a   

som er samme rod = dobbeltrod, der naturligvis kun regnes for én løsning
                              

 


Skriv et svar til: Hjælp, hurtigt! Andengradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.