Matematik

HURTIG HJÆLP

12. februar 2013 af hejhej1298 (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogle der kan hjælpe med denne opg?
 

En kurve er givet ved ligningen y = x^3 − 3x +1 og har i punktet A(2,3) tangenten t. Opskriv en ligning for den linie n gennem A, der står vinkelret på t, når det gælder, at to linjer står vinkel- ret på hinanden, netop når produktet af deres hældningskoeffi- cienter er -1. Sammen med x-aksen danner n og t en retvinklet trekant, bestem denne trekants areal.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2013 af ChemistryIsKey

Tangenten i punktet A(2,3) kan først findes ved

     f(x) = x3 - 3x + 1

     f'(x) = 3x2 - 3

Informationerne til tangentligningen findes

     x0 = 2

     f(x0) = f(2) = 23 - 3 * 2 + 1 = 8 - 5 = 3

     f'(x0) = f'(2) = 3 * 22 - 3 = 12 - 3 = 9

Værdierne indsættes nu i tangentligningen

     y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

     y = 9(x - 2) + 3

     y = t(x) = 9x - 18 + 3 = 9x - 15

For at to linjer i planen er ortogonale, skal produktet af deres hældninger være lig 1. Derfor kan følgende udtryk skrives

     a1 * a2 = -1

     9 * a2 = -1

     a2 = -1/9 = -0.11

Du kan nu bestemme b for den ortogonale linje til t vha. punktet A

     b = y - a2x = 3 - (-0.11 * 2) = 3 + 0.2222 = 3.2222

Funktionsforskriften for denne linje, som er ortogonal på tangenten t(x) er således

    y = n(x) = -0.11x + 3.22


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2013 af ChemistryIsKey

Ved beregning af arealet kender du punktet A(2,3) som begge linjer går igennem. For at finde de to andre punkter i trekanter (skæringer med 1.-aksen) sættes y lig 0 i begge funktioner og x-værdien findes

     t(x) = 9x - 15

     0 = 9x - 15

     x = 15 / 9 = 1.67

og den anden

     n(x) = -0.11x + 3.22

     0 = -0.11x + 3.22

     x = 29.27

Nu har du altså samtlige punkter i trekanten; A(2,3), B(0,1.67) og C(0,29.27). Nu kan du finde længden af højden i trekanten ved

     |AC| = √((x2 - x1)2 + (y2 - y1)2) = √((0 - 2)2 + (29.27 - 3)2) = 26.3

Grundlinjen kan ligeledes også beregnes ved

     |AB| = √((x2 - x1)2 + (y2 - y1)2) = √((2 - 0)2 + (3 - 1.67)2) = 2.40

Arealet kan nu beregnes med formlen

     T = 0.5 * h * g = 0.5 * |AC| * |AB| = 0.5 * 26.3 * 2.40 = 31.56

 


Skriv et svar til: HURTIG HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.