Matematik

Konstruér rektanglet! Hjælp hurtigt, Tak

13. februar 2013 af HamGameren (Slettet)

Hejsa

Jeg har et spørgsmål angående en opgave til på Mandag.

(Øverste Opgave)

Plizzzz Hjælp.

- Mathias

Vedhæftet fil: image.jpeg

Brugbart svar (1)

Svar #1
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

Du kan finde den manglende sidelængde ved Pythagoras' sætning

     b = √(c2 - a2) = √(7.52 - 4.52) = 8.75

Nu skulle den være til at tegne vha. sidelængderne. Omkredsen i rektanglet kan nu findes ved

     O = 2a + 2b = 2 · 4.5 + 2 · 8.75 = 26.5

Arealet af rektanglet er 

      A = a · b = 4.5 · 8.75 = 39.375

En trekants areal kan som bekendt findes ved formlen

      A = 0.5 · h · g

og hvis du for eksempel sætter højden til 6, så kan grundlinjen findes 

      39.375 = 0.5 · 6 · g

      g = 39.375 / 3 = 13.125

Herved er trekantens højde 6 og grundlinjen er 13.125 :-)

 


Svar #2
13. februar 2013 af HamGameren (Slettet)

Mange tak! men kan du skrive det lidt simplere, går kun i 7. ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

Pythagoras' sætning er

      a2 + b2 = c2

Du kender hypotenusen c og den ene katete a og derfor isolerer du b i Pythagoras' sætning

      b2 = c2 - a2

      b = √(c2 - a2)

Når du nu har begge sidelængder kan du nemt tegne rektanglet, da alle vinklerne skal være 90º.
Omkredsen i et rektangel er defineret ved

      O = 2l + 2b = 2a + 2b

Hvor l er længde og b er bredde. Du kender både længden og bredden og derfor skal du bare sætte disse ind i ovenstående formel. Længden l er erstattet med kateten/siden a og bredden b er er erstattet med kateten/siden b.
Når du herefter skal opstille en trekant, der har samme areal som rektanglet er det klart, at du må klarlægge arealet af rektanglet. Dette gøres med formlen for arealet for et rektangel

      A = l · b = a · b

Når du har fundet arealet, kan du indsætte dette i formlen for arealet af en trekant (som du skal opstille)

      A = 0.5 · h · g

Nu har du to variable i formlen (h og g). Du kan let sætte f.eks. h til 6 eller 8 eller 10 (der er næsten, men også kun næsten frit valg). Nu indsætter du den værdi du har valgt h eller g til at være i formlen for arealet for trekanten (samt arealet du har fundet) og du har nu kun én variabel, som du kan isolere i formlen.

     h = 2A / g

eller

     g = 2A / h

Når du har fundet den sidste variabel har du både højden h og grundlinjen g for trekanten (som har samme areal som rektanglet) :-)


Svar #4
13. februar 2013 af HamGameren (Slettet)

Undskyld jeg spilder din tid, men jeg kan bare ikke forstå det der med at konstruére et rektangel:-(


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. februar 2013 af ChemistryIsKey

Nej den er også lidt kringlet formuleret. Men efter min opfattelse handler det bare om, at du skal udregne den manglende sidelængde for herefter at tegne rektanglet :-)


Svar #6
13. februar 2013 af HamGameren (Slettet)

Okay Kæmpe Mange Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Konstruér rektanglet! Hjælp hurtigt, Tak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.