Kemi

Stofmængdekoncentration og masse %

09. april 2013 af zuku (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej studieportalen.

Er der nogle, som kan fortælle mig hvordan man bestemmer stofmængdekoncentrationen og masseprocenten af eddikesyre og ammoniak?

Jeg er nemlig i gang med en kemi rapport, hvor formålene er:

a) At bestemme stofmængdekoncentrationen og masse % af eddikesyre i husholdsningseddike ved titrering med natriumhydroxid.

b) At bestemme stofmængdekoncentrationen og masse % af ammoniak i "3-dobbelt salmiakspiritus" ved titrering med saltsyre.

Og jeg har svært ved at starte på den :-)

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2013 af joak0575 (Slettet)

Du har jo fået nogle resultater, som du lavede forsøget. Her skal du jo starte med at beregne hvor mange hvor mange mol titrator du har tilsat, for på den måde at kunne beregne den oprindelige koncentration af titranden. 

Med masse% skal du finde massen af det rene stof, og dele det med den totale masse og gange med 100:

masse%=(m(A)/m(total))*100%


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. april 2013 af KimT.T. (Slettet)

Stofmængdekoncentrationen c er defineret som

c(A) = n(A) / V

hvor
n(A) er stofmængden af det aktuelle stof [mol]
V(A) er volumenet for hele opløsningen [L]

Hvis man titrerer en kendt volumen af opløsningen indeholdende ens stof, kan man bestemme stofmængden af stoffet. Tag bestemmelsen af stofmængdekoncentration for eddikesyre i husholdseddike ved titrering med NaOH; titreringsreaktionen er givet ved

CH3COOH(aq) + NaOH(aq) → CH3COO-Na+(aq) + H2O(l)  

Med resultatet fra titreringen kan den ækvivalente stofmængde NaOH beregnes, hvoraf stofmængden af CH3COOH (n(A)) ligeledes er bestemt, da forholdet mellem de støkiometriske koefficienter for de to reaktanter er 1:1; dvs.:

n(CH3COOH) = n(NaOH)

Da volumenet af husholdningseddikeprøven (V) er kendt, kan stofmængdekoncentrationen hermed bestemmes med førnævnte definition.

 

Masseprocenten m% er defineret som

m% = (m(A) / m(total)) · 100 %

hvor
m(A) er massen af de aktuelle stof 
m(total) er massen af opløsningen 

Ligeledes kan man anvende en titrering til at bestemme masseprocenten af ens aktuelle stof i en prøve. Lad os nu tage bestemmelsen af masseprocenten af ammoniak i salmiakspiritus, hvor der titreres med saltsyre; der foregår følgende titreringsreaktion:

NH3(aq) + HCl(aq) → NH4+(aq) + Cl-(aq)

Igen kan vi med resultatet fra titreringen bestemme stofmængden af den anvendte HCl og deraf ligeledes have fundet stofmængden af NH3 (da forholdet er 1:1). Nu hvor vi kender stofmængden af NH3 kan vi omsætte denne til masse (m(A)) vha. stoffets molare masse:

m(NH3) = Mw(NH3) · n(NH3)

Hvis vi har vejet prøven med salmiakspiritussen (m(total)) til at begynde med (eller kender blot kender dens volumen samt dens densitet), kan vi hermed bestemme masseprocenten ud fra den førnævnte definition.   

 

 


Skriv et svar til: Stofmængdekoncentration og masse %

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.