Fysik

lys rammer zink flade, beregn kinetisk energi

29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

Hej!

Jeg har en opgave der lyder:

Lys med bølgelængderne 420 nm og 220 nm træffer en zink-overflade. Bestem den kinetiska energin hos de udslået elektroner. Svar i elektronvolt.

Utträdesarbetet för zink är 4,27 eV.

 

Jeg tænker at bruge formlen W=h*f og udregner f ved f=c/lamda.

jeg får W420 til 3,05*10^13

og W220 til 5,82*0^13

Jeg er dog ikke sikker på, hvad jeg skal gøre for at komme videre herfra.. Hjælp..

Tusinde tak!

//ida

(originale opgave på svensk:

b)
Ljus med våglängderna 420 nm och 220 nm träffar en zinkyta. Bestäm den kinetiska energin hos de utslagna elektronerna. Svara i elektronvolt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Energierne svarende til bølgelængderne skal beregnes i eV. Se formlen i din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1337039

ΔE = hc/λ = 1239,8eV·nm / λ .


Svar #2
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

så når jeg har regnet ud det til

E420=2,952 eV

og

E220=5,635 eV

Skal jeg så bare finde ΔE=2,684 eV ?

Er det ret forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej. Man skal subtrahere løsrivelsesarbejdet på 4,27 eV . Den overskydende energi er så elektronernes kinetiske energi.


Svar #4
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

så jeg får altså to resultater? dvs:

E420=4,27eV-2,952=1,318eV

og

E220=5,635eV-4,27eV=1,365eV

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, der er jo tale om lys af to forskellige bølgelængder. Men man skal i begge tilfælde trække 4.27 eV fra den beregnede fotonenergi. Du skal så overveje, hvad de forskellige resultater betyder.


Svar #6
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

OK :D

Hm.. Men det betyder vel, at de elektroner, som bliver slået ud fra zinken pga fotonerne i lyset, har energien 1,3 og 1,4 eV. Grunden til, at netop dette bliver deres energi, forklares bl.a. ud fra Mx Plankcs kvantehypotese.

Eller er det også helt forkert.. xP


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej. I begge tilfælde, skal man trække 4,27 eV fra fotonenergien. Det er ikke, hvad du har gjort ved E420 . Foretag beregningerne ordentligt.


Svar #8
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

hmm.. Men en elektron er nødt til at have mindst en energi på 0 for at komme fri fra atomet. Betyder dette, at et lys på bølgelængden 420 nm ikke giver nok energi, så elektronerne ikke kan løsrive sig?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, lige præcis. Løsrivelsesarbejdet for en elektron i zink er større end fotonenergien for lyset med 420 nm bølgelængde, og disse fotoner kan derfor ikke løsrive elektroner.


Svar #10
29. april 2013 af LeftManatee (Slettet)

Ah super! Nu faldt tiøren! Tusinde tak for hjælpen! :) Du redede det hele!


Skriv et svar til: lys rammer zink flade, beregn kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.