Matematik

prikprodukt vektorer, talesprog, hvornår siger man prikket og hvornår siger man ganget

05. august 2013 af Metteaugustin (Slettet) - Niveau: A-niveau

Prikprodukt  vektorer: talesprog. i hvilke situationer siger man gange og i hvilke situationer siger man "prikket sammen med" når man viser et bevis der omhandler krydsproduktet af vektorer, synes det er lidt forvirrende, er der nogen der har huskereglerne skrevet op, eller bare ved det... altså vektorer kan jo stå som |a|^2 * |b|^2  og a*b,  a2*b2 osv. hvornår siger man prikket og hvornår siger man ganget.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. august 2013 af peter lind

Man skal kun bruge gange, hvis det er klart hvad der menes


Svar #2
05. august 2013 af Metteaugustin (Slettet)

hvornår er det klart, hvad der menes?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. august 2013 af peter lind

Det fremgår af sammenhængen i det enkelte tilfælde


Svar #4
05. august 2013 af Metteaugustin (Slettet)

har du eksempler på sammenhænge hvor det kunne være klart at noget skulle prikkes og tilsvarende en opgave hvor noget skal ganges i en prikprodukt udregning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. august 2013 af peter lind

Hvis du skal fortælle om prikproduktet kan du godt bruge gange selvom du naturligvis også skal bruge ordet prikproduktet. Hvis du er i tvivl bør du undgå gange. Det væsentlige er at det er tydeligt hvad du mener


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. august 2013 af mathon

                   a2 = |a|2

  produktet af to vektorer a og b 
        kan være 
                     skalarproduktet = det skalære produkt = prikproduktet    a • b = |a|·|b|·cos(a,b) (talværdi)
                                                                                   som typisk er projektion, vinkel mellem vektorer,
                                                                                   den rette linjes og planens analytiske fremstilling

                det vektorielle produkt = krydsproduktet  
                                                                                       a x b  (en vektor) hvor | a x | = |a|·|b|·sin(a,b)
                                                                                       hvis numeriske værdi typisk er et
                                                                                       parallellogramareal, normalvektor til en plan
                                                                                       når a og b er lineært uafhængige

                                                                                   
    hvor #5's "Hvis du er i tvivl bør du undgå gange" gentages.


Svar #7
05. august 2013 af Metteaugustin (Slettet)

så det er kun der hvor du har markeret med fed skrift for vektor at man siger prikket mathon?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. august 2013 af mathon

                 a • b      prikproduktet jævnfør prikken        en talværdi

                 a x b     krydsproduktet jævnfør krydset      en vektor, hvor  a, b og a x b
                                                                                     danner en højre"skrue" = en højretripel = et højretreben


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man vil i almindelighed udtale

skalarproduktet ab som "a prik b" ,

og man vil udtale

krydsproduktet (eller vektorproduktet) a × b som "a kryds b" .

Udtrykket "a gange b" benyttes, når der er tale om produktet af to tal (for eksempel reelle tal eller komplekse tal).

Bemærk også, at den fede prik • i skalarproduktet mellem to vektorer aldrig kan udelades, eksempel ab .

Ligeledes kan krydset × i et krydsprodukt (eller vektorprodukt) mellem to vektorer heller ikke udelades, eksempel a×b .

Derimod kan gangeprikken i et produkt af to tal udelades, når der ikke kan opstå misforståelser, for eksempel

a·b = ab , eller 5·a = 5a ,

men ikke 5·5 = 55 , idet talsystemets positioner tager fortrin her.


Svar #10
05. august 2013 af Metteaugustin (Slettet)

mange tak virkelig god forklaring andersen... jeg er sikker på de andre også havde gode forklaringer, jeg forstod dem bare ikke helt, hehe.


Skriv et svar til: prikprodukt vektorer, talesprog, hvornår siger man prikket og hvornår siger man ganget

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.