Kemi

Masse og udbytte!

24. september 2013 af maikenC (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe med denne opgave?

300g dinitrogen og 50g dihydrogen omdannes til ammoniak ved Habers Kredsproces. Efter et enkelt gennemløb af processen opnås en reaktionsblanding, der indeholder 248g dinitrogen.

Beregn massen af ammoniak i reaktionsblandingen.
Beregn udbyttet af ammoniak ved reaktionen – i masse-%.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2013 af mathon

N2 er i overskud

M(N2) = 28,014 g/mol
M(NH3) = 17,031 g/mol


 

                                                     N2 (g)   +   3 H2 (g)   --->   2 NH3 (g)
ækvivalentmængder i g               28,014                              34,062                
ækvivalentmængdeforhold              1                                  1,21589   …


Svar #3
25. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så svarer til a er 34,02g?

Hvordan betegner jeg så udbyttet af ammoniak ved reaktionen i %?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2013 af mathon

Svaret til a) er ikke 34,02 g.
Det var en hjælp til din videreberegning!


Svar #5
25. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så er jeg altså lidt i tvivl om hvordan jeg kommer videre herfra?

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2013 af mathon

                     Hvor mange gram N2 har reageret efter et enkelt gennemløb af processen?


Svar #7
25. september 2013 af maikenC (Slettet)

52g?

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. september 2013 af mathon

    
                        1 g reageret N2 giver 1,21589 g NH3

                        52 g reageret N2 giver ? NH3   ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. september 2013 af mathon

n(N2) = m/M = (300 g) / (28,014 g/mol) = 10,7 mol

n(H2) = m/M = (50 g) / (2,016 g/mol) = 24,8 mol

dvs H2 er i undershud = den begrænsende faktor


Svar #10
25. september 2013 af maikenC (Slettet)

52 g N2 giver så 63,22 g NH3?


Svar #11
25. september 2013 af maikenC (Slettet)

Og hvor får du ækvivalentmængdeforholdet fra? Altså hvordan ved du at 1 N2 = 1,21589 NH3?


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. september 2013 af mathon

M(N2) = 28,014 g/mol
M(NH3) = 17,031 g/mol

                                         N2 (g)   +   3 H2 (g)   --->   2 NH3 (g)

læses bl.a
                       1 mol N2 danner (med hydrogen)     2 mol NH3
dvs            
                       28,014 g  Ndanner …  2 • (17,031 g)     

                       28,014 g  Ndanner …  34,062 g     

masseforholdet er derfor

                                          N2 : NH3 = 28,014 : 34,062 = 1 : 1,21589


Svar #13
26. september 2013 af maikenC (Slettet)

Og hvordan kommer jeg så videre herfra?

Brugbart svar (0)

Svar #14
26. september 2013 af mathon

Da H2 er den begrænsende faktor (se #9),
skal den teoretisk mulige NH3-produktion
beregnes ud fra H2-mængden 24,8 mol.

         molfohold:               H2 : NH3  =  3 mol : 2 mol
         masseforhold:         H2 : NH3  =  3•(2,016 g) : 2•(17,031 g)
                                                              6,048 g : 34,062 g  =
                                                                    1 : 5,63194

    dvs
             m(NH3)teoretisk = (30 g) • 5,63194 = 168,96 g

Ud af 168,96 mulige gram NH3, blev der i første gennemløb af processen dannet 63,23 g NH3.

63,23 i procent af 168,96
er
                              p = (63,23/1,6896)•1% = 37,4%
.

                 Udbyttet af ammoniak ved reaktionen - i masse-% er 37,4%

                                                             
                                 

                   


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. september 2013 af mathon

molfohold  -->  molforhold:


Svar #16
26. september 2013 af maikenC (Slettet)

Jeg synes godtnok det er indviklet.. er det svaret på opgaven i #14 eller?

Jeg er virkelig i tvivl om hvordan jeg skal stille opgaven op, der er så mange forskellige forklaringer og ved ikke hvilke jeg skal skrive i opgaven?


Svar #17
27. september 2013 af maikenC (Slettet)

Når der står teoretisk mulig skal jeg så sætte noget andet ind istedet?

Brugbart svar (0)

Svar #18
27. september 2013 af mathon

Det teoretisk mulige er det maksimalt mulige.

Udbyttet skal vurderes i forhold til det maksimalt mulige.


Svar #19
27. september 2013 af maikenC (Slettet)

Så det er svaret i #14?

Brugbart svar (0)

Svar #20
27. september 2013 af mathon

          Ja


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.