Kemi

puffer systemer

04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)
hej allesammen..... har lige et spørgsmål... er nemlig lidt i tvivl om en opgave...

jeg får afvide at man lave en puffer opløsning ved at opløse 1,75g CH3COOH og 5,82g CH3COONa.3H2O i 100mL vand. beregn opløsningens pH...
tænkte lidt på hvordan jeg lige gør når jeg har den der med krystal vand....

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2005 af IBM (Slettet)

Krystalvand skal altid medregnes i molarmasser, så bestem nCH3COOH og nCH3COONa,3H2O og udnyt dit kendskab til pufferligningen.

Svar #2
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

okay tak... men jeg skal altså gange den molare masse for vandet med 3 ikke??

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2005 af IBM (Slettet)

Jo.

Svar #4
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

men når man skal udregne det, så skal man jo kende stofmænden for basen og stofmængden for syren.... hvad gør jeg der??

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2005 af IBM (Slettet)

nCH3COOH = m(CH3COOH)/M(CH3COOH)

nCH3COONa,3H2O = m(CH3COONa,3H2O)/M(CH3COONa,3H2O)

Svar #6
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

ja ikk det jeg mente..når jeg skal stille det op er det så ikke begge to der vil være basen

Svar #7
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

eller syren
forvirret over hvordan reaktionsskemaet skal se ud?

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2005 af IBM (Slettet)

Nej,

CH3COOH = syre
CH3COONa,3H2O = base

Svar #9
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

hvordan kan man se det?



Svar #10
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

er du flink at opstille reaktionsskemaet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
04. november 2005 af IBM (Slettet)

Et puffersystem er en opløsning af et korresponderende syre/basepar:

CH3COOH + H2O -->

CH3COOH er altså opløsningens syre mens basen er CH3COO-


Svar #12
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

ok tak

Svar #13
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

men vhad gør jeg når jeg skal udregne ph når der bliver tilsat 2,0M HCL 5ml? ved ikke vhad jegs skal gøre når det er en ligevægt

Brugbart svar (0)

Svar #14
04. november 2005 af IBM (Slettet)

Syren reagerer med pufferopløsningens base:

H3O+ + CH3COO- --> CH3COOH + H2O

Der dannes altså mere af puffersystems syre udfra puffersystemets base. Du kan nu beregne den nye pH-værdi.

Svar #15
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

må jeg godt se bort fra lige vægten? og bare regne det som en almindelig reaktion?

Svar #16
04. november 2005 af lotte-tQsen (Slettet)

og hvordan ved jeg hvor meget oxonium der var i forvejen inden jeg tilsætter HCL

Brugbart svar (0)

Svar #17
04. november 2005 af IBM (Slettet)

Den opskrevne ligevægt i #11 er pufferopløsningens syres reaktion med vand og var bare for at vise, hvad der var syre hhv. base i opløsningen. Du skal bare betragte en pufferopløsning som en blanding mellem et korresponderende syre/basepar.

Ved tilsætning af stærk monovalent syre S til en pufferopløsning sker først følgende fuldstændige reaktion:

S + H2O --> B + H3O+,

hvor S i dit tilfælde er HCl og B dermed bliver Cl-.

Der bliver dannet lige så meget H3O+ som der er S til at starte med, idet S er en stærk monovalent syre.

De dannede oxoniumioner reagerer med pufferopløsningens base:

H3O+ + CH3COO- --> CH3COOH + H2O

Der dannes altså mere af puffersystems syre udfra puffersystemets base. Du kan regne med, at [H3O+] i pufferopløsningen før tilsætning er 0M, idet CH3COOH og CH3COO- er svage protolytter og derfor ikke reagerer med vand i nogen høj grad. Ligevægten i #11 er altså forskudt meget mod venstre.

Du kan nu beregne den nye pH-værdi.

Skriv et svar til: puffer systemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.